Witajcie kochani :)
Przy sobocie zapraszam na szybkie, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką z kokosem. Na niedzielę zdążycie jeszcze upiec :)
Zapraszam do wypróbowania :)
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE :
3 szklanki mąki typ 550
1 szklanka cukru
200 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 500 g śliwek węgierek
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ :
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
70 g masła
3 łyżki wiórek kokosowych
blaszka o wymiarach 37/31 cm
WYKONANIE :
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem , następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i miękkie masło, szybko zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestkę, następnie stroną z brzuszkiem układamy na cieście lekko dociskając. Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła i kokosu zagniatamy kruszonkę i posypujemy śliwki.
Piekarni rozgrzewamy do temperatury 180 stopni pieczemy na złoty kolor około 40/45 minut.
Życzę udanych wypieków.
Asia.
Bardzo lubię ciasta ze śliwkami, a to wygląda niesamowicie apetycznie i bardzo chętnie bym zjadła kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Aniu :)
UsuńPyszne ciasto Asiu :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Izunia :)
Usuńdo herbatki i książki ciacho idealne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Lena :)
UsuńPyszne ciacho oraz piękne pudełeczko w tle -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu,chustecznik to również moje dzieło :)
UsuńZ takimi siwkami ciasto na pewno wspaniałe!
OdpowiedzUsuńPysznie ciasto do kawki :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto i przepiękne zdjęcia! <3
OdpowiedzUsuńO mniam! Prezentuje się znakomicie, a zastawa bajeczna! Jak zwykle jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na wiórki w kruszonce. Ciasto bardzo zyskuje na smaku i aromacie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam w tym roku nic ze śliwkami - muszę nadrobić:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta ze śliwkami:)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne, zjadlabym
OdpowiedzUsuńwpraszam się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńBardzo leciutkie i delikatne ciasto :)
OdpowiedzUsuń