https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

stycznia 09, 2016

Racuchy drożdżowe z żurawiną.

Witajcie:) mamy weekend i znowu wspólne wypiekanie wirtualne z dziewczynami u Bożenki.
Tym razem smażymy racuchy, wszyscy z jednego przepisu :)  pyszne i pulchne, ja do swoich dodałam jeszcze żurawinę, wyszły super:) Nadają się na obiad a także do kawy. 
 Moi domownicy jedli je z sosem jagodowym.
Zapraszam do wypróbowania :)



 Składniki :

500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży suchych
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
1 jajko

cukier waniliowy
1 łyżka spirytusu

Wykonanie :

Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć  świeże drożdże, zasypać je cukrem i cukrem waniliowym zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.
Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i spirytus,  wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się nie zdarzyło, by się nie udało :-). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).Gdy ciasto wyrośnie dodać 1/2 szklanki żurawiny i wymieszać.
Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Ja swoje racuchy podałam z jagodami i śmietaną.



Smacznego :) 

Racuchy smażyłam z :

Marzenką 
Iwonką  
Bożenką  
Danusią 
Sylwią  
Dorotką 
Angeliką 
Iwoną  
Joasią  
Joasią  

20 komentarzy:

  1. Dziękuje za wspólne tym razem smażenie :) tez do swoich dodałam żurawinę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka...dzięki za wspólne pichcenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne racuchy. O tej porze roku jagody, mniam... Ja nie mam takich fajnych zapasów :)
    Ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aga :) ja zawsze w sezonie mrożę w pudełeczkach i potem zimą jak znalazł :)

      Usuń
  4. Co jedne to ładniejsze, pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne racuszki Asiu. Zjadłam swoje i zjadłabym Twoje. :) Dziękuję za wspólne smażenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniamuśne! Dzięki Asiu za wspólne smażenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiu pysznie wyglądają racuszki. Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger