września 20, 2017

Babeczki ze śliwką i rodzynkami.



Witajcie Kochani :)

Dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam przepis na błyskawiczne, przepyszne, delikatne, mięciutkie babeczki ze śliwką i rodzynkami.
Zapraszam :)




SKŁADNIKI :

3 jajka
120 g cukru
1 cukier waniliowy
150 g masła
100 g kwaśnej śmietany
220 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

kilka śliwek
1/4 szklanki rodzynek
wiórki kokosowe do posypania babeczek

 
WYKONANIE :

Białka ubijamy na sztywną pianę, masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną na krem. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy, na końcu dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek i rodzynki, delikatnie mieszamy łyżką.
Do foremek lub papilotek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości, na środku układamy połówkę śliwki brzuszkiem do ciasta.
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut do suchego patyczka.
Upieczone i zimne babeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)  

 

  

2 komentarze:

  1. Ja też proszę o taką babeczkę do kawki :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń