https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

listopada 30, 2015

Stek wołowy w sosie z kluskami śląskimi .

Witajcie :) Dzisiaj zapraszam na kluski śląskie ze stekiem i sosem . Do obiadu podałam pyszną sałatkę Szwedzką od firmy Ogródek Dziadunia  , Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu .  Zapraszam :)







Składniki :

2 steki wołowe po 300 g  
1 duża cebula
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka mielonego liścia laurowego od Skworcu
1 łyżeczka marynaty staropolskiej od Skworcu 
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku mielonego 
sól , pieprz do smaku 
 3 łyżki ramy do smażenia 

Sałatka szwedzka z Ogródka Dziadunia 

Na kluski :

około 1/2 kg ziemniaków , ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
1 jajko 
sól, pieprz do smaku 
mąka ziemniaczna 
3 łyżki masła do polania 
suszony szczypiorek do posypania 

  
Wykonanie :

Mięso myjemy , i kroimy na kawałki .
Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki Ramy do smażenia .
Przekładamy mięso , dodajemy pokrojona w piórka cebulę. 
Dusimy około 20 minut , następnie dodajemy wszystkie przyprawy  i podlewamy 2 szklankami wody . Dusimy aż mięso zmięknie . Z wywaru który utworzy się podczas duszenia mięsa robimy sos , dolewamy jeszcze szklankę wody i 1/2 szklanki rozrabiamy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej , energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku.

Ziemniaki przekładamy na stolnice robiąc kopczyk , ręką dzielimy go na 4 , czwartą część odsuwamy i zasypujemy mąką ziemniaczaną , następnie z powrotem dodajemy odsunięte ziemniaki , jajko , przyprawiamy solą , pieprzem i zagniatamy . Robimy kule z dołeczkiem w środku .
W garnku zagotowujemy osoloną wodę , wrzucamy partiami kluski , gotujemy około 4 minut d wypłynięcia , zależy jakie duże zrobicie kluski . Ugotowane kluski przekładamy na durszlak i delikatnie przelewamy zimną wodą , następnie polewamy je stopionym masłem i posypujemy suszonym szczypiorkiem , moja rodzinka takie uwielbia .

Podajemy z mięsem sosem i sałatka Szwedzką .

Smacznego :)

   

 
 
  

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam kluski śląskie z sosami wszelkiej maści. Pyszny obiadek zaproponowałaś. Mięsko bardzo aromatycznie przyprawiłaś :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu pyszny obiadek :-) lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To danie wygląda baaardzo apetycznie! Miękka wołowina to rarytas! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mam ochotę na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne mięsko! U mnie dziś też były kluski śląskie, ale bez takiego mięska :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny obiadek, zjadła bym taki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny obiad :) Pracochłonny ale warto:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pachnie z fotki, nęci i kusi - pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger