Witajcie :)
Zapraszam dzisiaj na krokiety z kapustą i pieczarkami, pyszne i proste w wykonaniu. Z dodatkiem barszczu smakują wyśmienicie :)
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE :
2 szklanki mąki
2 jajka
2 jajka
2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA FARSZ :
1słoik litrowy kiszonej kapusty
500 g pieczarek
2 cebule
sól, pieprz, szczypta chili do smaku
2 łyżki masła
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia krokietów
3 jajka
WYKONANIE :
Do mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Patelnię do naleśników rozgrzać i posmarować odrobinką oleju, wylewać chochelką porcje ciasta, smażyć na rumiano z obydwu stron.
Pieczarki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę chwilkę ją podrumienić a następnie dodać pieczarki.Podsmażyć i na samym końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapustę ugotować na miękko, odcedzić z wody i drobno posiekać można blenderem ale chwilkę żeby nie zrobić ciapki. Kapustę dodać do pieczarek, przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili.
Na każdym naleśniku wzdłuż przez środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik.
Jajka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, maczać ruloniki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Podawać np: z barszczem.
Smacznego :)
Uwielbiam, ale zawsze brakuje mi mobilizacji, żeby się za nie zabrać :)
OdpowiedzUsuńJoasiu pyszne krokiety wegetariańskie. Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńTakie krokiety robię często. Niestety najczęściej nie mam grzybów, a z pieczarkami są równie dobre :)
OdpowiedzUsuńKrokiety uwielbiam i mogę jeść w każdej postaci, pychotka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam krokiety :) Pysznie Joasiu :)
OdpowiedzUsuń