lipca 11, 2017

Racuszki jogurtowe z malinami i bitą śmietaną.




  Nie macie pomysłu na obiad? to może takie oto racuszki przypadną Wam do gustu, pyszne, delikatne, lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :)



360 g jogurtu naturalnego ( 2 kubeczki )
9 kopiastych łyżek mąki typ 550
5 łyżek cukru lub do smaku
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 jajka
olej do smażenia może być kokosowy

około 1/2  szklanki malin do ciasta
1/2 szklanki malin do dekoracji


Białka ubijamy ze szczyptą soli. W misce mieszamy jogurt z :żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, mąką, proszkiem i sodą.
Następnie stopniowo dodajemy ubitą pianę i około 1/2 szklanki malin, delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju następnie łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Podajemy z bita śmietaną i malinami 
Smacznego :)
Asia. 

 

11 komentarzy:

  1. Joasiu Twoje placuszki wyglądają uroczo 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają te placuszki :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! takie z owocami są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię lato za takie dania :) Pyszne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O raju! ale mi smaka narobiłaś! Jutro smażę na śniadanie :) Ciężki dzień przede mną więc trochę słodyczy o poranku nie zaszkodzi ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger