Gdy jest sezon letni piekę większość ciast z owocami.Mam jeszcze młody
rabarbar to postanowiłam go wykorzystać.Ciasto jest pyszne, mięciutkie, wprost rozpływa się w ustach. W sam raz dla niespodziewanych gości :) Do ciasta użyłam produktów firmy CYKORIA. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek.
6 jajek
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
6 łyżek mąki ziemniaczanej
250 g miękkiego masła
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
5 cienkich młodych łodyg rabarbaru
Blaszka o wymiarach 25/35 cm
Blaszka o wymiarach 25/35 cm
Masło ucieramy z cukrem, olejem i cukrem waniliowym na puszysty krem, następnie dodajemy jajka, chwilę ucieramy i przesiewamy mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy.
Rabarbar myjemy i ściągamy niteczki, następnie kroimy na małe kawałeczki, posypujemy 2 łyżkami cukru i wykładamy na ciasto lekko dociskając.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje piekło się około 50 minut.
Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków.
Ciasto wypróbowane przez Danusię Zygarlicką :)
Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Danusiu :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTak pysznie kusisz tym ciastem, że chyba się zwlokę z kanapy i zrobię :) Dzięki za wspólny, Błyskawiczny Piątek! :D
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję Asiu :)
UsuńPyszne ciacho. I na prawdę puszyste i piękne Joasiu Ci wyszło -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również pozdrawiam :)
Usuńszkoda,że nie mam już rabarbaru ...zjadłabym takiego ciacha
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto Asiu. Ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :)
UsuńJoasiu - upiekłam z truskawkami. Ciasto przepyszne - lekkie i puszyste. :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto <3 Przypomina mi najmilsze smaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto, lekkie i puszyste :)
OdpowiedzUsuńIdealnie puszyste!
OdpowiedzUsuń