czerwca 28, 2015

Sernik z jagodami na herbatnikowym spodzie

      Witajcie :)

                  Dzisiaj zapraszam na  Sernik z jagodami i kruszonką. Pyszny , kremowy , wprost rozpływa się w ustach :)







Składniki na spód sernika :

400 g herbatników
200 g roztopionej margaryny

Masa serowa :

5 kostek po 250 g sera białego półtłustego 
100 g margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
2 budynie waniliowe Winiary
2 cukry waniliowe 

2 szklanki jagód 

Kruszonka :

około 100 g margaryny
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki 
szczypta proszku do pieczenia 
Składniki zagnieść .


Wykonanie :

Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopioną margaryną.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód wysypać masę herbatnikową  i dobrze ubić łyżką.

Ser zmielić ciągle mieszając  mikserem dodawać stopniowo : cukier , jajka, budyń i roztopioną margarynę.
Do sera dodać 1 szklankę jagód i delikatnie wymieszać łyżką.
Ser wyłożyć na spód herbatnikowy , na ser resztę jagód.
Na jagody pokruszyć kruszonkę.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni  piec około 50 / 55 minut , zależy też jak piecze wasz piekarnik .

Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem .

Smacznego :)

     

20 komentarzy:

  1. Sernik z jagodami jest naprawdę smaczny,polecam również.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny jagodowy sernik. Uwielbiam sernik na herbatnikach jest bardzo pyszny no i nie trzeba się napracować czy cieście kruchym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda , mój spód troszkę za bardzo się przyrumienił , coś mi szwankuje piekarnik :)

      Usuń
  3. Ale bym z chęcią zjadła takiego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wyglądają te jagodowe kropki;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu, to jest pyszne!!! Wspaniały serniczek upiekłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niby za sernikami nie przepadam, bo zawsze trafiam na suche, ale twój wygląda na puszysty. I jeszcze te jagody, super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam się głodna od samego patrzenia ;)))

    OdpowiedzUsuń