Połączenie biszkoptu z masą budyniową karmelem i bitą śmietana a do tego jeszcze posypka z czekolady i przepysznych Ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa - dostępnych - http://sklep.ziarenkowo.com/index.php. Zapraszam :)
Składniki na biszkopt :
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska szklanka mąki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa :
0.5 l kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 śmietana fix
Dodatkowo :
1 opakowanie podłużne krakersów
1 opakowanie podłużne herbatników
1 puszka karmelu
1czekolada mleczna
3 łyżki Ziarenek Migdałowy Przylądek - http://sklep.ziarenkowo.com/index.php
Masa budyniowa
600 ml mleka
3 budynie waniliowe Winiary
3 żółtka
1 łyżka mąki
1/2 kostki miękkiej margaryny
Blaszka 25/38 cm
Wykonanie biszkoptu :
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę , dodać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia .
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , wylać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
Masa budyniowa :
Połowę mleka zagotować , w drugiej połowie rozpuścić , budynie , żółtka i mąkę , wlać do gotującego mleka , gotować aż zgęstnieje .
Zimny budyń utrzeć z miękką margaryną.
Masa śmietanowa :
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , na końcu dodać śmietanę fix i chwilkę mieszać mikserem.
Warstwy ciasta :
Biszkopt
Masa budyniowa
Herbatniki
Karmel
Krakersy
Ubita śmietana
Starta czekolada i Ziarenka
Odstawić do lodówki na noc .
Smacznego :)
Moje ulubione ciacho :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda taka kostka! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDużo tych warstw, ale ciasto wygląda tak dobrze, że jestem gotowa przebrnąć przez to wszystko, żeby tylko go spróbować :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne , tylko tak się wydaje że dużo czasu potrzeba na przygotowanie , szybko się je robi :)
UsuńWłaśnie fajnie, że tych warstw jest dużo. Przez to ciastko jest ciekawsze w smaku i wyglądzie. No ale trudniej jest je chyba zrobić.
UsuńTaki wypasiony 3BIT :) Uwielbiam to ciasto ale na biszkopcie jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRobilam takie na herbatnikach, ale widze, ze dodatkowa praca sie oplaca, bo wyglada hiper-apetycznie!
OdpowiedzUsuń:)
Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Również dziękuję :)
Usuńjeszcze nie zrobiłam ale wierze na slowo ze jest pyszne
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho warto zrobić mniam mniam
OdpowiedzUsuńPrzeglądam wszystkie fotografię czytam przepisy-trudno oderwać wzrok, takie kuszące widoki -A wyobrażnia potęguje co raz większy apetyt -trudny do kontrolowania -można stracić zmysły obserwując słodkości - Jestem łasuchem (łakomczuchem)-Stąd logiczne wytłumaczenie mojego zachowania-Jestem rozmarzony-
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam to ciasto... :)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy do masy budyniowej dodaje się cukru?
OdpowiedzUsuńWitaj :) do budyniu nie trzeba dodawać cukru.
Usuń