Witajcie:) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką. Łatwe w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków :)
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
3 szklanki maki typ 550
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g kwaśnej śmietany
około 1 do 1 i 1/2 kg śliwek węgierek
kruszonka:
200 g mąki
1 cukier waniliowy
120 g cukru pudru
2 żółtka
7 dag zmielonych migdałów
130 g masła
szczypta proszku do pieczenia
blaszka o wymiarach 26/37
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i olej, mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem. Śliwki myjemy i przecinamy na pół usuwając pestkę.Ciasto oprószamy mąką i układamy na nim śliwki brzuszkiem do dołu.
Z mąki masła, cukru, cukru waniliowego,żółtek, zmielonych migdałów i szczypty proszku do pieczenia zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią śliwki.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45/50 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto można oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego:)
Moje ukochane śliwki! Uwielbiam ciasta z ich dodatkiem:)
OdpowiedzUsuńAsiu twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńJuż czuje zapach tego pysznego ciasta :)
OdpowiedzUsuńCiacho pyszne, zdjęcie cudowne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Pyszne :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada, wspaniałe ciacho
OdpowiedzUsuńO coś ze śliwkami :D Kocham je <3
OdpowiedzUsuńZnakomite ciasto. Częstuję się kawałeczkiem.
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNajprostsze = najlepsze :) Ale ta kruszonka czyni to ciasto niezwykłym - aromat migdałów z dodatkiem śliwek w cieście - coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńhttps://urudejnatalerzu.blogspot.com/
pyszne ciasto i ta kruszonka idealna :)
OdpowiedzUsuńsuper ! uwielbiam ciasto ze śliwkami :) To słodkie połączenie z kwaśną sliwką, mniam !
OdpowiedzUsuńOwoce i migdałowa kruszonka to połączenie, któremu trudno się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńpyszny sezonowy placuszek :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne ciasto. Wszystko, co najlepsze, bo i śliwki i migdały w kruszonce :)
OdpowiedzUsuńCiacho jak u Mamy. Zawsze tak będzie nam się kojarzyło - pyszota!
OdpowiedzUsuńMigdałowa kruszonka musi być boska :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) Uwielbiam takie ze śliwkami i kruszonką.
OdpowiedzUsuńDziękuję kochani:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie smakowicie! Bajeczne! Mniam <3
OdpowiedzUsuń