lipca 27, 2017

Cukinia w cieście naleśnikowym na ostro.




Ostatnio u mnie szał cukiniowy :) zastanawiałam się czy dodawać ten przepis bo jest banalnie prosty ale może akurat komuś się przyda  i zrobi taką cukinię na obiad.Szybka i prosta w przygotowaniu :) Zapraszam do wypróbowania:)
1 cukinia średnia
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 szklanka mąki typ 550
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli lub do smaku
1 łyżeczka czerwonej papryki
szczypta chili
szczypta pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
olej do smażenia
Do miski wlewamy mleko,wodę, dodajemy jajko, sól, przyprawy i mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze mieszamy mikserem.
Ciasto ma być dość gęste aby dobrze trzymało się cukini i lekko ostrawe.Cukinię myjemy i kroimy w plasterki o grubości około 3 mm. Następnie lekko oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju tak aby pokryło tylko dno, następnie obtaczamy cukinię w cieście i smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego:)
Asia


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam cukinie i bardzo chętnie tak przygotowaną bym zjadła :) Pysznie Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie cukinie do tego sos czosnkowy i troszkę sera - pycha

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger