Widzę że ostatnio jest duże zainteresowanie przetworami. Mam nadzieję że przepisy przypadną Wam do gustu, są proste i szybkie w wykonaniu:) Dzisiaj poszła w ruch cukinia oczywiście świeżo zerwana:) robiłam ostatnio pikle z ketchupem,pomyślałam że czemu by nie zrobić cukini z musztardą. Lekko mdłej cukini musztarda nada ostrawy posmak.
Zapraszam :)
około 5 średniej wielkości cukini ( nie przerośniętej )
4 cebule
do każdego słoika włożyć po :
1 łyżeczce gorczycy
1 /2 łyżeczki ziarenek pieprzu
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku
zalewa :
1 l wody
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
6 łyżeczek musztardy
Do garnka wlewamy wodę,ocet, dodajemy cukier, sól i musztardę, zagotowujemy
Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha.Do każdego wkładamy przyprawy jak w przepisie. Cukinię dobrze myjemy i kroimy w pół plasterki.Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Cukinię i cebulę posypujemy1 łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, następnie wkładamy do słoików i zalewamy ciepłą zalewą. Słoiki wkoło wycieramy i dobrze zakręcamy.
Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Od zagotowania wody pasteryzujemy słoiki pod przykryciem około 20/25 minut. Następnie wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Jeśli chodzi o zalewę to gotuję zawsze z podwójnej porcji, gdy mi jej zostanie przechowuję w lodówce np: do następnego dnia, i gdy zerwę świeżą cukinię mam już gotową zalewę.
Smacznego :)
do każdego słoika włożyć po :
1 łyżeczce gorczycy
1 /2 łyżeczki ziarenek pieprzu
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku
zalewa :
1 l wody
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
6 łyżeczek musztardy
Do garnka wlewamy wodę,ocet, dodajemy cukier, sól i musztardę, zagotowujemy
Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha.Do każdego wkładamy przyprawy jak w przepisie. Cukinię dobrze myjemy i kroimy w pół plasterki.Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Cukinię i cebulę posypujemy1 łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, następnie wkładamy do słoików i zalewamy ciepłą zalewą. Słoiki wkoło wycieramy i dobrze zakręcamy.
Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Od zagotowania wody pasteryzujemy słoiki pod przykryciem około 20/25 minut. Następnie wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Jeśli chodzi o zalewę to gotuję zawsze z podwójnej porcji, gdy mi jej zostanie przechowuję w lodówce np: do następnego dnia, i gdy zerwę świeżą cukinię mam już gotową zalewę.
Smacznego :)
Widzę Asiu, że sezon na całego :) Masz co robić, ale zimą będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńTakiej propozycji nie znam, ale bardzo chętnie poznam, bo zapowiada się rewelacyjnie smacznie :)
OdpowiedzUsuń