lipca 20, 2017

Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem Cykoria.




Zapraszam dzisiaj na pyszne i błyskawiczne ciasto czekoladowe z wiśniami. Do dekoracji użyłam kremu od firmy CYKORIA.
Zapraszam również na stronę internetową http://www.cykoria.pl/3,katalog-produktow.html#katalog-produktow, znajdziecie tam szeroki asortyment przypraw, kremów itp. 




300 g mąki typ 550
150 g cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g kakao gorzkiego
1 szklanka mleka
125 g roztopionego masła
2 jajka
200 g czekolady mlecznej Milka  

250 ml mleka 
1 Krem do tortów truskawkowy Cykoria

około szklanki wiśni do ciasta mogą być mrożone
1 szklanka wiśni do dekoracji
blaszka o wymiarach 33/22 lub tortownica

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki sypkie.Czekoladę drobno siekamy. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, następnie wlewamy mleko i roztopione masło.Mieszankę przelewamy do sypkich składników i mieszamy.Następnie dodajemy czekoladę i jeszcze raz mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
W 250 ml mleka ubijamy krem,następnie przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ciasto. Na kremie również układamy wiśnie.Życzę udanych wypieków :)
Asia.

































5 komentarzy:

  1. Joasiu najpierw zacznę od ciasta. Po prostu na sam widok ślinka leci :) A zestaw porcelany oko cieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda tak rewelacyjnie, że napatrzeć się nie mogę :) Pysznie Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne zrobie z truskawkami.Lucyna

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię połączenie ciasta czekoladowego z wiśniami Asiu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger