lipca 19, 2017

Sałatka konserwowa z pomidoró, marchewki, cebuli i papryki.




 Sezon przetworów u mnie w pełni :) dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej sałatki w zalewie.
Do sałatki użyłam lekko żółtawych pomidorów, papryki, cebuli i marchewki.Sałatka jest błyskawiczna warzywa nie muszą stać kilka godzin w zaprawie solnej jak w przypadku innych sałatek. Zapraszam do wypróbowania:)



około 2 kg pomidorów, zielonych lu żółtawych
7 marchewek
2 papryki czerwone
2 papryki zielone
5 cebul

do słoika po :

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Cykoria
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1 baldach kopru

Zalewa :

2,5 l wody
1 szklanka octu
10 łyżek cukru
2 łyżki soli do warzyw


Do garnka wlewamy wodę, dodajemy, ocet, sól i cukier, zagotowujemy.
Warzywa myjemy, marchewkę i cebulę obieramy. Pomidory i marchew kroimy w pół plasterki jeśli są małe w plasterki. Cebulę w piórka, paprykę w paseczki. Wszystko posypujemy 2 łyżkami soli i mieszamy.Do wyparzonych słoików wkładamy, koper, czosnek, ziele, pieprz i liść laurowy, następnie przekładamy mieszankę warzywną i zalewamy gorącą zalewą.Słoik wycieramy i dobrze zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, układamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości.Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu, od chwili zagotowania wody w garnku gotujemy słoiki około 20/25 minut. Następnie wyciągamy słoiki i odstawiamy do przestygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Tak mi to lato szybko mija, że całkowicie zapomniałam o sałatkach na zimę.Pyszne zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! To coś dla mnie :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń