lipca 21, 2017

Ciasteczka spękane czekoladowo-kawowe.




Mamy piąteczek to oczywiście wspólne wypiekanie i gotowanie u Małgosi.Dzisiaj zapraszam na przepyszne ciasteczka z czekoladą i kawą, obtaczane  w cukrze pudrze i pieczone. Dzięki temu na ciastkach tworzy się ażurek. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek.  Zapraszam do wypróbowania :) 

200 g czekolady Milka
4 łyżki masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki typ 550
4 jajka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru do obtaczania
Czekoladę rozpuszczamy z masłem i kawą w kąpieli wodnej ( do garnka wlewamy gorącą wodę i stawiamy na nim miseczkę z czekoladą ). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie wlewamy zimną czekoladę, mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i dobrze mieszamy. Ciasto będzie miało luźną konsystencję, nie zrażajcie się tym :)
Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Następnie łyżeczką nabieramy porcję ciasta tworząc kulkę i obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 13/ 15 minut z wierzchu mają być rumiane. Upieczone ciasteczka zsuwamy z blaszki razem z papierem i odstawiamy do przestygnięcia. 
Takie ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Życzę udanych wypieków :)
Asia.



13 komentarzy:

  1. Super są, bardzo ladnie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetycznie wyglądają :) Idealne do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są te Twoje ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie, naprawdę niesamowite ciasteczka - czapki z głów!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ileż to razy miałam je upiec i jakoś zapominam. Zachwycam się tymi blogowymi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i pyszne ciasteczka Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger