Mamy piąteczek to oczywiście wspólne wypiekanie i gotowanie u Małgosi.Dzisiaj zapraszam na przepyszne ciasteczka z czekoladą i kawą, obtaczane w cukrze pudrze i pieczone. Dzięki temu na ciastkach tworzy się ażurek. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam do wypróbowania :)
200 g czekolady Milka
4 łyżki masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki typ 550
4 jajka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru do obtaczania
Czekoladę rozpuszczamy z masłem i kawą w kąpieli wodnej ( do garnka wlewamy gorącą wodę i stawiamy na nim miseczkę z czekoladą ). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie wlewamy zimną czekoladę, mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i dobrze mieszamy. Ciasto będzie miało luźną konsystencję, nie zrażajcie się tym :)
Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Następnie łyżeczką nabieramy porcję ciasta tworząc kulkę i obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 13/ 15 minut z wierzchu mają być rumiane. Upieczone ciasteczka zsuwamy z blaszki razem z papierem i odstawiamy do przestygnięcia.
Takie ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Życzę udanych wypieków :)
Asia.
Super są, bardzo ladnie się prezentują
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńFantastyczne ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie wyglądają :) Idealne do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńPolecam Aniu :)
UsuńPyszne są te Twoje ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu :)
UsuńDokładnie, naprawdę niesamowite ciasteczka - czapki z głów!
OdpowiedzUsuńIleż to razy miałam je upiec i jakoś zapominam. Zachwycam się tymi blogowymi:)
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne ciasteczka Asiu :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń