czerwca 22, 2017

Mielone pieczone w piekarniku.





 Mam dzisiaj dla Was propozycję pysznych i szybkich mielonych bo pieczonych w piekarniku.
Na pewno znajdzie się jakaś osoba która po całym dniu w pracy wraca do domu i musi jeszcze przygotować obiad, taka propozycja na kotlety myślę że Wam się spodoba, nie musicie stać przy patelni a w jednym czasie pieką się kotlety a Wy przygotowujecie sałatkę lub ziemniaki. Ostatnio gdy jest tak ładnie na dworze przygotowuję większość potraw w piekarniku bo jest po prostu szybciej no i zdrowiej:)
Zapraszam :)






około 600 g mięsa mielonego
1 cebula
2 jajka małe
2 ząbki czosnku 
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka przyprawy do karkówki Cykoria
3 łyżki oliwy
1 duża  kajzerka
1 szklanka mleka
1 szklanka bułki tartej



Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, następnie ją mielimy razem z cebulą lub blendujemy.Do miski przekładamy mięso, dodajemy:zmieloną bułkę,jajka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajcie kilka łyżek mleka z bułki.Wszystko dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki.Obtaczamy w bułce tartej.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, następnie układamy kotlety.
Pieczemy w temperaturze 180/190 stopni na złoty kolor, moje piekły się 35 minut.Takie kotlety wyśmienicie smakują na zimno np: z bułką i sałatą.
Życzę smacznego :)
Asia.





10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię klopsiki z piekarnika, nie są takie tłuste i bardzo smaczne :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła! Bardzo mi się takie pieczone mielone podobają. Faktycznie duża oszczędność czasu, bo w trakcie pieczenia resztę obiadu można przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne i na pewno zdrowsze takie pieczone

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygladają, jeszcze z dodatkiem chilli to napewno przypasują mężowi!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już dawni się zastanawiałam, jak smakują takie mielone. Ale jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachwyca nas wszystko co przygotowujesz w swojej kuchni. Dopieszczone, pięknie podane...super!
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa , również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Witam:)
    Mam pytanie odnośnie pieczenia kotletów. Dałam je do piekarnika na 180 stopni i po 30-40 minutach góra byłą dopiero ok a dół się spalił. Dałam na papier do pieczenia i na grzanie na górę i dół, termoobiegu nie mam. Co zrobić aby się dół nie przypalił? bo góra jest ok:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) w moim piekarniku upiekły się w ciągu 35 minut, piekłam bez termo obiegu.Zawsze piszę że każdy piekarnik piecze inaczej jeżeli pali Ci dół może trzeba podnieść blaszkę na wyższy poziom, ja w swoim piekę na środkowym i jest ok :)Bardzo często piekę mielone w piekarniku to najlepszy sposób na szybki obiad bo nie muszę stać przy patelni:)Powiem tak musisz po prostu wyczuć swój piekarnik spróbuj po prostu na innych poziomach, a jak z ciastami?nie przypalają się od spodu ? pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger