https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

stycznia 29, 2016

Tradycyjne pączki z powidłami śliwkowymi.

Wszyscy ostatnio pieką pączki nabrałam chęci i ja :) uwielbiam takie swoje, domowe ale nie lubię ich smażyć, zawsze chcę przedobrzyć ze smażeniem  żeby nie były w środku surowe i wychodzą mi ciemne :)
ale najważniejsze że były pysze i wszystkim smakowały :) Do pączków jako nadzienie użyłam wyśmienitych 
Powideł śliwkowych Eterno .Przepis znalazłam w książce Siostry Anastazji.
 Zapraszam :) do kawki czy mleka  w sam raz :)





Składniki :

1 kg mąki + ewentualnie trosz do podsypania
10 dag drożdży
200 g cukru
6 żółtek
300 ml mleka
1/2 kostki margaryny (100g )
2 łyżki spirytusu
2 cukry waniliowe 

Nadzienie Powidła śliwkowe Eterno 
olej do smażenia

Wykonanie :

Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru,4 łyżki mąki i połowę ciepłego mleka.Zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Do dużej miski przesiać resztę mąki, dodać utarte z cukrem i cukrem waniliowym żółtka, wlać resztę ciepłego mleka, spirytus  i rozczyn, wyrobić ciasto. Następnie dodać
roztopioną margarynę i jeszcze raz dobrze wyrobić, musi odchodzić od ręki. Ja ciasto przekładam jeszcze na stolnicę i zagniatam około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na około 1 cm, następnie wykrawać koła od szklanki lub kubka, w zależności jakie chcecie duże pączki. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce powideł zlepić ze sobą brzegi i uformować pączka. Przykryć ściereczka i odstawić na około 20 minut aby jeszcze podrosły.
W rondlu rozgrzać olej , musi być gorący, wrzucać partiami i smażyć z obydwu stron. Pączki smażyć na małym ogniu nie może być wrzący bo pączki się spalą a w środku będą jeszcze 
surowe. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Zimne pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować.














Smacznego :)

 
 

20 komentarzy:

  1. Też chodzą za mną domowe pączki, niestety zazwyczaj wychodzą mi małe i bardzo ciemne. Mimo to chyba podejmę kolejną próbę, bo choć to nie Tłusty Czwartek, warto potrenować : ) Przepadam właśnie za takimi zwykłymi pączkami z konfiturą czy powidłami, i cukrem pudrem/lukrem. Nie lubię za to zbyt słodkich dodatków typu bita śmietana czy czekolada, które dodatkowo podnoszą kaloryczność pączków : )Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pączki są niezastąpione, ja dopiero mam zamiar się zabrać za pączki, ale to może w przyszłym tygodniu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym z wielką chęcią takie pączki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię domowe pączki. Są takie cudownie miękkie i puchate. Asia otwórz, bo właśnie stoję u progu Twoich drzwi. Wpraszam się na pączki :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie,robię podobne .Smacznego !!!Krynia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Joasiu - na tłusty czwartek miałam zamiar zrobić róże karnawałowe, ale skusiłaś mnie swoimi pączkami. Musze chyba jednak zmienić plany. :) Pączki wspaniałe. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie śliczne i smaczne pączusie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne - to za mało. Dopracowane i dopieszczone, równe, gładkie, rumiane, śliczna lukrowa krateczka dodaje im uroku. Jesteśmy pod wrażeniem:)
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mogę użyć drożdży instant? Jaka to będzie proporcja biorąc pod uwagę podany przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na suszonych drożdżach powinny być podane proporcje, ja raczej robię z normalnych drożdży w kostce :)

      Usuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger