U nas dzisiaj upał a mi się zachciało swojskich drożdżówek :) dzięki temu że tak ciepło ciasto wyrosło mi w mig. Zapraszam na pyszne bułeczki z serem w różnych kształtach :) do sera użyłam cukru waniliowego i rodzynek firmy CYKORIA.
Zapraszam :)
około 560 g mąki pszennej typ 550
1 szklanka ciepłego mleka
25 g drożdży
60 g cukru
1 cukier waniliowy Cykoria
75 g oleju
2 jajka
500 g sera białego
2, 3 łyżki cukru lub do smaku
1 cukier waniliowy
1 jajko
100 g rodzynek
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i mieszamy, następie dodajemy olej i wyrabiamy ciasto.
Stolnice podsypujemy mąką przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut. Następnie miskę oprószamy mąką wkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na końcu dodajemy rodzynki i mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy na około 1 cm. Z ciast możecie formować dowolne kształty bułeczek, pierwszy to wyciąć koło nałożyć łyżkę sera i zlepić jak pączka, druga propozycja to rozwałkować prostokąt równomiernie rozprowadzić ser i zwinąć na dwa razy wycinać około 10 cm bułeczki, trzecia propozycja to wyciąć kwadrat np 9na 9 cm złożyć w trójkąt i z jednej i drugiej strony naciąć rogi następnie dwa nacięte przeciwne rogi złożyć do środka i nałożyć ser. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika bułki posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 180/190 stopni na złoty kolor około 15/20 minut. Cukier puder mieszamy z wodą lub mlekiem ma mieć konsystencję gęstej śmietany i lukrujemy bułeczki.
Smacznego :)
Ale bym zjadła :) Pysznie wyglądają - jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadła bym taką drozdzowke 😊
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWspaniale bułeczki. Uwielbiam takie słodkie wypieki.
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńBardzo lubię i właśnie te z serem to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają no i ten lukier mniamm :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła taką drożdżówkę :)
OdpowiedzUsuńPorywam ze dwie sztuki do poobiedniej herbatki :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe, czyli nasze ulubione i jeszcze pyszne wypełnienie...a do tego elegancko podane:)
OdpowiedzUsuń