czerwca 19, 2017

Drożdżówki z serem i rodzynkami .



U nas dzisiaj upał a mi się zachciało swojskich drożdżówek :) dzięki temu że tak ciepło ciasto wyrosło mi w mig. Zapraszam na pyszne bułeczki z serem w różnych kształtach :) do sera użyłam cukru waniliowego i rodzynek firmy CYKORIA
Zapraszam :)







około 560 g mąki pszennej typ 550
1 szklanka  ciepłego mleka
25 g drożdży
60 g cukru
1 cukier waniliowy Cykoria
75 g oleju
2 jajka

500 g sera białego 
2, 3 łyżki cukru lub do smaku
1 cukier waniliowy
1 jajko
100 g rodzynek






Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i mieszamy, następie dodajemy olej i wyrabiamy ciasto.
Stolnice podsypujemy mąką przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut. Następnie miskę oprószamy mąką wkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na końcu dodajemy rodzynki i mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy na około 1 cm. Z ciast możecie formować dowolne kształty bułeczek, pierwszy to wyciąć koło nałożyć łyżkę sera i zlepić jak pączka, druga propozycja to rozwałkować prostokąt równomiernie rozprowadzić ser i zwinąć na dwa razy wycinać około 10 cm bułeczki, trzecia propozycja to wyciąć kwadrat np 9na 9 cm złożyć w trójkąt i z jednej i drugiej strony naciąć rogi następnie dwa nacięte przeciwne rogi złożyć do środka i nałożyć ser. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. 
Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika bułki posmarować mlekiem. Piec  w temperaturze 180/190 stopni na złoty kolor około 15/20 minut. Cukier puder mieszamy z wodą lub mlekiem ma mieć konsystencję gęstej śmietany i lukrujemy bułeczki.
Smacznego :)


13 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła :) Pysznie wyglądają - jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zjadła bym taką drozdzowke 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale bułeczki. Uwielbiam takie słodkie wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię i właśnie te z serem to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają no i ten lukier mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym zjadła taką drożdżówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Porywam ze dwie sztuki do poobiedniej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Drożdżowe, czyli nasze ulubione i jeszcze pyszne wypełnienie...a do tego elegancko podane:)

    OdpowiedzUsuń