piątek, 24 lutego 2017

Bigos z kapusty pekińskiej.




Nie macie pomysłu na dodatek do obiadu ? polecam pyszny bigosik z kapusty pekińskiej.
Pyszny i delikatny. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam do wypróbowania :)

Składniki :

1/2 dużej kapusty pekińskiej
2 marchewki
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 czerwonej papryki
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypta chili do smaku
1 łyżeczka suszonej bazylii

Wykonanie :

Kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewkę, cebulę obieramy i myjemy. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w piórka. W głębokim rondlu rozpuszczamy masło, przekładamy, cebulę, marchew i kapustę, oprószamy solą, pieprzem, bazylią i mieszamy. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 10 minut, następnie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i dusimy aż kapusta będzie miękka ale nie ciapata, taką na ząb.Na końcu przyprawiam ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, ja dodałam odrobinę chili
Taką kapustę podałam z ziemniakami i rybą Sola. Danie było pyszne :)
Smacznego :)   



13 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ten bigosik. :-) Kapustę pekińską bardzo lubię, więc jestem na TAK :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł Asiu. Bigosik wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki kolor! No, no, wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bigos z pekinki jest na prawdę błyskawiczny :) Zapachniało aż do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy pomysł, bogosu z kapusty pekińskiej jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały i niezwykle apetyczny bigosik :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś nowego. Nie myślałam, że tak można zrobić bigosik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł, takiego bigosu z pekińskiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już nie pierwszy raz obił mi się o uszy tego rodzaju bigos. Frapuje mnie ogromnie, jak z wykorzystaniem pekinki by smakował. Jak dotąd nie odważyłam się jeszcze sama go zrobić, ale jak patrzę na powyższe, to coraz bardziej mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis. Chętnie skuszę się na taki bigos :)

    OdpowiedzUsuń
  11. super pomysł :) i robi się szybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda smacznie,z pekinki nie robiłam

    OdpowiedzUsuń