Nie macie pomysłu na dodatek do obiadu ? polecam pyszny bigosik z kapusty pekińskiej.
Pyszny i delikatny. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
1/2 dużej kapusty pekińskiej
2 marchewki
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 czerwonej papryki
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypta chili do smaku
1 łyżeczka suszonej bazylii
Wykonanie :
Kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewkę, cebulę obieramy i myjemy. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w piórka. W głębokim rondlu rozpuszczamy masło, przekładamy, cebulę, marchew i kapustę, oprószamy solą, pieprzem, bazylią i mieszamy. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 10 minut, następnie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i dusimy aż kapusta będzie miękka ale nie ciapata, taką na ząb.Na końcu przyprawiam ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, ja dodałam odrobinę chili
Taką kapustę podałam z ziemniakami i rybą Sola. Danie było pyszne :)
Smacznego :)
Pysznie wygląda ten bigosik. :-) Kapustę pekińską bardzo lubię, więc jestem na TAK :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł Asiu. Bigosik wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńJaki kolor! No, no, wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńBigos z pekinki jest na prawdę błyskawiczny :) Zapachniało aż do mnie :)
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, bogosu z kapusty pekińskiej jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńWspaniały i niezwykle apetyczny bigosik :) Mniam <3
OdpowiedzUsuńCoś nowego. Nie myślałam, że tak można zrobić bigosik :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, takiego bigosu z pekińskiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJuż nie pierwszy raz obił mi się o uszy tego rodzaju bigos. Frapuje mnie ogromnie, jak z wykorzystaniem pekinki by smakował. Jak dotąd nie odważyłam się jeszcze sama go zrobić, ale jak patrzę na powyższe, to coraz bardziej mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Chętnie skuszę się na taki bigos :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :) i robi się szybciej :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie,z pekinki nie robiłam
OdpowiedzUsuń