czwartek, 23 lutego 2017

Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą.


Witajcie :) Ostatnio zimno i wietrznie na dworze więc miska gorącej sycącej zupy na takie dni jest w sam raz.
Zapraszam na przepyszną zupę z fasolą tyczny Jaś firmy Cenos.


Składniki :

300 g fasoli tyczny Jaś Cenos
3 pętka wiejskiej  kiełbasy
100 g chudego wędzonego boczku
1 łyżka ziół prowansalskich
listek laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
szczypta majeranku
2 marchewki
5 ziemniaków 
1 duża cebula
1 łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku
2.5 l wody

Składniki :

Fasolę zalewamy wodą w proporcji 1:3 na całą noc.
Następnie ściągamy skórkę z namoczonej fasoli.
Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. 
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do fasoli. Gotujemy na małym ogniu, gdy woda zacznie wrzeć dodajemy troszkę soli, pieprzu, zioła prowansalskie, ziele angielskie.
Gotujemy około 35 minut. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy cebulę, boczek i kiełbasę, oprószamy solą, pieprzem ( jeśli lubicie vegetą ) podsmażamy.
Wszystko przekładamy do zupy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy tak długo aż ziemniaki będą miękkie.
Jeśli lubicie rzadkie zupy dodajcie więcej wody. Ja zupy robię gęściejsze. Na końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku, solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
Smacznego :)



  

  

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię fasolę i wszelkie dania z jej dodatkiem. Twoja zupka wygląda bardzo smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna zupa. Ma zamrożony jasiek od teściowej. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uuu, piękny Jaś i piękna zupka. Póki zimno i ponuro warto się taką rozgrzać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiej zupki dawno nie robiłam,zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupka wielce sycąca - akurat na obecną, paskudną pogodę. Choć ja osobiście za fasolową nie przepadam, to Pan Mąż na pewno by się ucieszył, gdyby dostał taką michę pod nos na obiad :)

    OdpowiedzUsuń