lutego 25, 2017

Miodownik królewski.



Witajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne ciasto, miodownik z biszkoptem, powidłami firmy ORZECH
oraz pysznym kremem czekoladowym. Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki na ciasto miodowe :
320 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław  
1  szklanka cukru
 125 g masła  
2 łyżki płynnego miodu  
3 jajka
1 łyżeczka sody  
2 łyżki kwaśnej śmietany  
1 cukier waniliowy

Składniki na biszkopt :

4 jajka
1/2 szklanki cukru 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
 1/2 szklanki mąki tortowej
 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka oleju

Masa budyniowa :
1 l mleka
 3 budynie czekoladowe Winiary
 2 łyżki mąki 
 1 cukier waniliowy  
2 łyżki cukru
3 łyżki masła
 

1 słoiczek powideł śliwkowych ja użyłam firmy ORZECH

Polewa :
2 tabliczki czekolady 
2 łyżki  śmietanki 12 %
 starty wafelek Knoppers do dekoracji

Wykonanie ciasta miodowego:
Do miski przesiać mąkę z sodą  , dodać miękkie masło, cukier  cukier waniliowy   i miód. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Przełożyć na stolnicę i zagnieść.
Blaszkę o wymiarach 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia , tylko spód. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na 2 cienkie placki. Przełożyć do blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.
 

Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wodę, olej i mąkę z proszkiem. Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę, cukier , cukier waniliowy  i wymieszać. Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje.
Odstawić do przestygnięcia.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej.

Każdy balat ciasta delikatnie nasączyć herbatą.
  

Warstwy ciasta :
Ciasto miodowe
Powidła
 Masa budyniowa
 Biszkopt
 Powidła
 Masa budyniowa
 Ciasto miodowe
 Polewa 
 Starty wafelek





 Wszystkich zainteresowanych produktami Młynów Stoisław zapraszam na stronę internetową http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-luksusowa-typ-550-kg-p-3692.




Wszystkich zainteresowanych produktami Orzech zapraszam na stronę internetową http://www.orzech.com.pl/pl









14 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda Twoje ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Królewskie ciasto! Wygląda tak smakowicie, że aż ma się ochotę sięgnąć po kawałeczek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny, lubie midoowniki, ten sie prezentuje ładnie

    OdpowiedzUsuń
  4. super ciacho :) chętnie skuszę się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow Naprawde królewskie ciasto Troche pracochłonne ale efekt rewelacja Zazdroszcze tym którzy mogli go sprobowac Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu wspaniałe ciasto, podrzuć kochana kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto wygląda bardzo pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Miodownik to jedno z moich ulubionych ciast - choć za rzadko je jadam, a tym bardziej robię. Oj, porwałabym Ci niejeden kawałeczek z talerza :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny i na pewno bardzo ale to bardzo smaczny :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bogate ciacho. Pycha :)
    Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ to ciacho wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Asiu ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie jadłam tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń