Witajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne ciasto, miodownik z biszkoptem, powidłami firmy ORZECH
oraz pysznym kremem czekoladowym. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki na ciasto miodowe :
320 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław
1 szklanka cukru
125 g masła
2 łyżki płynnego miodu
3 jajka
1 łyżeczka sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
Składniki na biszkopt :
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki ciepłej przegotowanej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Masa budyniowa :
1 l mleka
3 budynie czekoladowe Winiary
2 łyżki mąki
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
3 łyżki masła
1 słoiczek powideł śliwkowych ja użyłam firmy ORZECH
Polewa :
2 tabliczki czekolady
2 łyżki śmietanki 12 %
starty wafelek Knoppers do dekoracji
Wykonanie ciasta miodowego:
Do miski przesiać mąkę z sodą , dodać miękkie masło, cukier cukier waniliowy i miód. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Przełożyć na stolnicę i zagnieść.
Blaszkę o wymiarach 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia , tylko spód. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na 2 cienkie placki. Przełożyć do blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wodę, olej i mąkę z proszkiem. Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę, cukier , cukier waniliowy i wymieszać. Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje.
Odstawić do przestygnięcia.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej.
Każdy balat ciasta delikatnie nasączyć herbatą.
Warstwy ciasta :
Ciasto miodowe
Powidła
Masa budyniowa
Biszkopt
Powidła
Masa budyniowa
Ciasto miodowe
Polewa
Starty wafelek
Wszystkich zainteresowanych produktami Młynów Stoisław zapraszam na stronę internetową http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-luksusowa-typ-550-kg-p-3692.
Wszystkich zainteresowanych produktami Orzech zapraszam na stronę internetową http://www.orzech.com.pl/pl
Bardzo smakowicie wygląda Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńKrólewskie ciasto! Wygląda tak smakowicie, że aż ma się ochotę sięgnąć po kawałeczek. :-)
OdpowiedzUsuńPyszny, lubie midoowniki, ten sie prezentuje ładnie
OdpowiedzUsuńsuper ciacho :) chętnie skuszę się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńWow Naprawde królewskie ciasto Troche pracochłonne ale efekt rewelacja Zazdroszcze tym którzy mogli go sprobowac Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAsiu wspaniałe ciasto, podrzuć kochana kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda bardzo pysznie:)
OdpowiedzUsuńMiodownik to jedno z moich ulubionych ciast - choć za rzadko je jadam, a tym bardziej robię. Oj, porwałabym Ci niejeden kawałeczek z talerza :)
OdpowiedzUsuńPiękny i na pewno bardzo ale to bardzo smaczny :D
OdpowiedzUsuńBogate ciacho. Pycha :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła :)
ależ to ciacho wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAsiu ciacho wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam tego ciasta:)
OdpowiedzUsuńWygląda królewsko :D
OdpowiedzUsuń