https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

lutego 25, 2017

Miodownik królewski.



Witajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne ciasto, miodownik z biszkoptem, powidłami firmy ORZECH
oraz pysznym kremem czekoladowym. Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki na ciasto miodowe :
320 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław  
1  szklanka cukru
 125 g masła  
2 łyżki płynnego miodu  
3 jajka
1 łyżeczka sody  
2 łyżki kwaśnej śmietany  
1 cukier waniliowy

Składniki na biszkopt :

4 jajka
1/2 szklanki cukru 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
 1/2 szklanki mąki tortowej
 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka oleju

Masa budyniowa :
1 l mleka
 3 budynie czekoladowe Winiary
 2 łyżki mąki 
 1 cukier waniliowy  
2 łyżki cukru
3 łyżki masła
 

1 słoiczek powideł śliwkowych ja użyłam firmy ORZECH

Polewa :
2 tabliczki czekolady 
2 łyżki  śmietanki 12 %
 starty wafelek Knoppers do dekoracji

Wykonanie ciasta miodowego:
Do miski przesiać mąkę z sodą  , dodać miękkie masło, cukier  cukier waniliowy   i miód. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Przełożyć na stolnicę i zagnieść.
Blaszkę o wymiarach 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia , tylko spód. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na 2 cienkie placki. Przełożyć do blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.
 

Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wodę, olej i mąkę z proszkiem. Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę, cukier , cukier waniliowy  i wymieszać. Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje.
Odstawić do przestygnięcia.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej.

Każdy balat ciasta delikatnie nasączyć herbatą.
  

Warstwy ciasta :
Ciasto miodowe
Powidła
 Masa budyniowa
 Biszkopt
 Powidła
 Masa budyniowa
 Ciasto miodowe
 Polewa 
 Starty wafelek





 Wszystkich zainteresowanych produktami Młynów Stoisław zapraszam na stronę internetową http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-luksusowa-typ-550-kg-p-3692.




Wszystkich zainteresowanych produktami Orzech zapraszam na stronę internetową http://www.orzech.com.pl/pl









14 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda Twoje ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Królewskie ciasto! Wygląda tak smakowicie, że aż ma się ochotę sięgnąć po kawałeczek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny, lubie midoowniki, ten sie prezentuje ładnie

    OdpowiedzUsuń
  4. super ciacho :) chętnie skuszę się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow Naprawde królewskie ciasto Troche pracochłonne ale efekt rewelacja Zazdroszcze tym którzy mogli go sprobowac Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu wspaniałe ciasto, podrzuć kochana kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto wygląda bardzo pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Miodownik to jedno z moich ulubionych ciast - choć za rzadko je jadam, a tym bardziej robię. Oj, porwałabym Ci niejeden kawałeczek z talerza :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny i na pewno bardzo ale to bardzo smaczny :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bogate ciacho. Pycha :)
    Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ to ciacho wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno nie jadłam tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger