poniedziałek, 21 listopada 2016

Gulasz z warzywami pieczony w Gjuwecz.


Jakiś czas temu dostałam przepiękny gliniany garnek Gjuwecz do pieczenia w piekarniku. Dzisiaj ma propozycję 
kolejnego dania pieczonego w tym cudeńku jest to gulasz z warzywami. Powiem Wam że jest rewelacyjne, danie się w nim nie przypala, długo trzyma ciepło, jedynym minusem jest to że długo się piecze, mój gulasz piekł się ponad 2 godziny ale było warto poczekać. Wszystkich zainteresowanych kupnem zapraszam na stronę internetową http://gjuwecz.pl/
Zapraszam :)  


Składniki :

1kg i 200 g szynki 
1 mała cukinia
6 pieczarek
2 cebule
1 papryka czerwona
5 ziemniaków
1 łyżka czerwonej papryki
1 łyżeczka czubrycy
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka przyprawy węgierskiej
domowa vegeta lub sól do smaku
pieprz i szczypta chili do smaku
1/2 szklanki oliwy
2 szklanki bulionu mięsnego
1 liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego 
3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Mięso myjemy i kroimy w kostkę, nacieramy wszystkimi przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą.Cukinię, cebulę, pieczarki myjemy i kroimy w grubą kostkę lub w pół plasterki, dodajemy do mięsa i zalewamy bulionem mięsnym.
Wszystko dobrze mieszamy, dodajemy listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.Wkładamy gjuwecz do zimnego piekarnika i dopiero go włączamy. Pieczemy w temperaturze 190 stopni ponad 2 godziny aż mięso będzie miękkie. Po upływie około 40 minut pieczenia dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.Jeśli dodacie na samym początku zrobi się z nich ciapka.
Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku solą, pieprzem lub szczyptą chili.
Gulasz najlepiej smakuje na ciepło. 
Smacznego :)   

 
 

9 komentarzy:

  1. Garnek świetny a gulasz byłby lepszy w wersji wege:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No moi mężczyźni są mięso żerni tak że wege odpada :)

      Usuń
  2. Pyszne danie i śliczny gliniany garnek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jak pysznie wygląda :-) super jest ten garnek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten garnek. Pozwala przygotować pyszne danie i je pięknie podać :)
    Aromatyczny gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny garnek, a gulasz na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny masz garnek :) I pyszny gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super danie! I garnek bardzo mi się podoba. Jak danie się tak długo piecze to można w tym czasie się zrelaksować albo spędzić czas z rodziną :)

    OdpowiedzUsuń