czwartek, 29 września 2016

Gulasz schabowy w sosie słodko-kwaśnym.


Pyszny aromatyczny gulasz schabowy w sosie słodko-kwaśnym z papryką konserwową i marchewką.
Zapraszam do wypróbowania :) 

Składniki :

600 g schabu
3 marchewki
2 papryki konserwowe
sol, pieprz, szczypta chili
1 łyżka przyprawy do gyrosa
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka czerwonej paryki
3 ząbki czosnku  
4 łyżki oliwy
2,5 litra bulionu warzywnego lub wody
0,5 l  sosu słodko-kwaśnego  

Wykonanie :

Mięso myjemy,osuszamy i kroimy w plastry,następnie nacieramy wszystkimi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Odstawiamy na godzinę do przegryzienia smaków.W rondlu rozgrzewamy oliwę, przekładamy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę zalewamy połową bulionu i sosem słodko - kwaśnym, dusimy pod przykryciem około 30 minut, pod koniec dolewamy resztę bulionu i dusimy tak długo aż mięso będzie miękkie ale nie może się rozpadać.Na samym końcu dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę konserwową i przyprawiamy ewentualnie do smaku, gulasz możecie zagęścić jeśli chcecie, na szklankę wody łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy do sosu i zagotowujemy.  
Smacznego :)  

 

10 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny gulasz Joasiu, papryka konserwowa na pewno daje ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy bym nie pomyślała, żeby gulasz zrobić w takiej wersji - super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że pomysł się podoba :)

      Usuń
  3. Uwielbiam dania w wersji słodko-kwaśnej.

    OdpowiedzUsuń
  4. ze schabu gulaszu jeszcze nie robiłam:) trzeba spróbować !

    OdpowiedzUsuń

Drukuj