https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

września 05, 2016

Sos słodko - kwaśny ( ze śliwek, jabłek, pomidorów) do mięs oraz wędlin.


Witajcie  :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego sosu słodko- kwaśnego. Wyśmienicie sprawdza się jako dodatek do pieczonych mięs oraz wędlin. Taki sos często używam np : do gulaszu , danie wtedy smakuje wyśmienicie:) Przepis na ten sos znalazłam w gazetce Działkowiec ale troszkę go ulepszyłam:)
Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki:

3 kg pomidorów lima
1 kg jabłek najlepiej papierówek
1 kg śliwek węgierek
7 marchewek
4 czerwone papryki
5 cebul dużych
4 ząbki czosnku 
1/2 szklanki cukru 
2 łyżki soli
1lub 2 papryczki chili
szczypta gałki muszkatałowej
pieprz do smaku
2 łyżki papryki czerwonej 


Wykonanie:

Marchew, cebulę, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki.
Jabłka, paprykę, papryczkę chili i śliwki myjemy i usuwamy gniazda nasienne oraz pestki.
Wszystko przekładamy do garnka i dusimy kilka minut, gdy pojawi się sok dodajemy przyprawy. Sos smażymy tak długo aż zgęstnieje.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku :
solą, pieprzem, cukrem lub chili, w zależności jak lubicie , słono czy bardziej słodko. Wszystko można jeszcze zmiksować blenderem na gładki sos. Słoiczki dobrze wyparzamy i wycieramy do sucha, nakrętki również.Przekładamy sos i dobrze zakręcamy.Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki i zalewamy letnią wodą do 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy pokrywką.Gdy woda w garnku zacznie się gotować zmniejszamy ogień i od tego momentu gotujemy jeszcze około 20 minut. Zawsze zagotowuję wszystkie słoiki, czy to dżemy czy inne przetwory mam wtedy 100 % pewność że żaden z nich się nie zepsuje i długo postoi :)
Smacznego :)


 

11 komentarzy:

  1. Bardzo zróżnicowany skladnikowo. Doskonały dodatek nawet na kromeczke z wedlinką .

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, nigdy wcześniej nie używałam takiego sosu, ale to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No powiem szczerze, Asiu, że składniki super. Na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki domowy sos to coś pysznego ! Ja z kolei robię dużo chutney'ów na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skład sosu robi wrażenie! Toż to całe lato zamknięte w słoiku, a kolor ma obłędny : ) Na blogach kulinarnych jest od groma przepisów na domowe ketchupy, chutney’e i sosy, ale z takim połączeniem różnorodnych smaków jeszcze się nie spotkałam. Przy okazji jest zdrowy i bez porównania z sosem kupnym, który zamiast warzyw zawiera głównie sztuczne dodatki. Przepis zapisuję i chętnie wypróbuję, pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że przepis się podoba :)również pozdrawiam :)

      Usuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger