poniedziałek, 5 września 2016

Sos słodko - kwaśny ( ze śliwek, jabłek, pomidorów) do mięs oraz wędlin.


Witajcie  :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego sosu słodko- kwaśnego. Wyśmienicie sprawdza się jako dodatek do pieczonych mięs oraz wędlin. Taki sos często używam np : do gulaszu , danie wtedy smakuje wyśmienicie:) Przepis na ten sos znalazłam w gazetce Działkowiec ale troszkę go ulepszyłam:)
Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki:

3 kg pomidorów lima
1 kg jabłek najlepiej papierówek
1 kg śliwek węgierek
7 marchewek
4 czerwone papryki
5 cebul dużych
4 ząbki czosnku 
1/2 szklanki cukru 
2 łyżki soli
1lub 2 papryczki chili
szczypta gałki muszkatałowej
pieprz do smaku
2 łyżki papryki czerwonej 


Wykonanie:

Marchew, cebulę, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki.
Jabłka, paprykę, papryczkę chili i śliwki myjemy i usuwamy gniazda nasienne oraz pestki.
Wszystko przekładamy do garnka i dusimy kilka minut, gdy pojawi się sok dodajemy przyprawy. Sos smażymy tak długo aż zgęstnieje.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku :
solą, pieprzem, cukrem lub chili, w zależności jak lubicie , słono czy bardziej słodko. Wszystko można jeszcze zmiksować blenderem na gładki sos. Słoiczki dobrze wyparzamy i wycieramy do sucha, nakrętki również.Przekładamy sos i dobrze zakręcamy.Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki i zalewamy letnią wodą do 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy pokrywką.Gdy woda w garnku zacznie się gotować zmniejszamy ogień i od tego momentu gotujemy jeszcze około 20 minut. Zawsze zagotowuję wszystkie słoiki, czy to dżemy czy inne przetwory mam wtedy 100 % pewność że żaden z nich się nie zepsuje i długo postoi :)
Smacznego :)


 

12 komentarzy:

  1. Bardzo zróżnicowany skladnikowo. Doskonały dodatek nawet na kromeczke z wedlinką .

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, nigdy wcześniej nie używałam takiego sosu, ale to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No powiem szczerze, Asiu, że składniki super. Na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki domowy sos to coś pysznego ! Ja z kolei robię dużo chutney'ów na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda Paulinko :) swoje najlepsze :)

      Usuń
  5. Skład sosu robi wrażenie! Toż to całe lato zamknięte w słoiku, a kolor ma obłędny : ) Na blogach kulinarnych jest od groma przepisów na domowe ketchupy, chutney’e i sosy, ale z takim połączeniem różnorodnych smaków jeszcze się nie spotkałam. Przy okazji jest zdrowy i bez porównania z sosem kupnym, który zamiast warzyw zawiera głównie sztuczne dodatki. Przepis zapisuję i chętnie wypróbuję, pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że przepis się podoba :)również pozdrawiam :)

      Usuń