września 24, 2016

Domowa wędlina z szynkowaru kurczak z suszonymi pomidorami i pieczarkami.


Ostatnio często robię wędliny z szynkowaru są zdrowsze, wiem co do nich daję a przede wszystkim smakują rodzinie.Dzisiaj zrobiłam z kurczakiem suszonymi pomidorami i pieczarkami, taka chyba najbardziej lubimy. Do wędliny użyła przypraw i szynkowaru firmy TRADISAMK.
Zapraszam :) 


Składniki :

1 kg zmielonych piersi z kurczaka 
6 dużych pieczarek
1/2 szklanki pokrojonych drobno suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka przyprawy Szecherezady Tradismak 
1 łyżka peklosmaczku Tradismak 
3 ząbki czosnku  
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka domowej vegety
sól, pieprz do smaku
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka żelatyny Tradismak

Wykonanie :

Pieczarki myjemy i kroimy w grubą kostkę.Mięso przekładamy do miski, dodajemy pieczarki, pokrojone pomidory, wszystkie przyprawy,przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy, przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku według gustu. Następnie dodajemy wymieszaną w 1 szklance wody żelatynę, dodajemy do mięsa i dobrze wyrabiamy.Mięso szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na godzinę do przegryzienia smaków.Mięso przekładamy do szynkowaru i dobrze ugniatamy, przykrywamy pokrywką do szynkowaru i dociskamy spręrzyną. Szynkowar wkładamy do garnka i zalewamy wodą po szerszy rant.Gotujemy w temperaturze 100 stopni około 1,5 godziny. Następnie przekładamy szynkowar do garnka z zimną wodą i studzimy.Gdy szynkowar będzie zimny wstawiamy go do lodówki na kilka godzin aby dobrze wszystko zastygło. 
Smacznego:) 

    




2 komentarze:

  1. Asia dostałam slinotoku ;) chyba musze kupić w końcu szynkowar...

    OdpowiedzUsuń
  2. Coraz bardziej podoba mi się ten szynkowar ! To byłoby coś pysznego móc stworzyć własną wędlinkę :)

    OdpowiedzUsuń