września 23, 2016

Zupa kremowa z dyni na ostro.


 Witajcie :) mam już jesień i dni są chłodne. Mam dzisiaj dla Was pyszną kremową rozgrzewającą  zupę ze szczypta chili. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zapraszam do wypróbowania, jest łatwa w przygotowaniu:) 


Składniki:

około 1 kg dyni
2 marchewki
4 ziemniaki
kawałek selera
3 ząbki czosnku
około 2 l bulionu lub wody
sól, pieprz, lub domowa vegeta do smaku
1/2 papryczki chili
3 łyżki masła
120 ml słodkiej śmietanki 12 %
pęczek włoszczyzny
gałązka lubczyku

Wykonanie :

Dynię,marchewkę, seler, ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w grubą kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło, przekładamy, dynię, marchew, seler, ziemniaki i czosnek, lekko podsmażamy.Następnie zalewamy bulionem lub wodą, płynu ma być tyle żeby dobrze przykryło warzywa, włoszczyznę myjemy i wkładamy do zupy.Dodajemy sól lub vegetę do smaku, papryczkę chili i pieprz, gotujemy na małym ogniu aż wszystko zmięknie. Jeśli płyn podczas gotowania za szybko odparuje, dolejcie wody lub bulionu, gęstość zupy zależy już od Waszego upodobania. Następnie wyciągamy zieleninę i miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Zupa najlepiej smakuje na gorąco posypana żółtym serem z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego :)   
 

12 komentarzy:

  1. Joasiu pyszna i smacznie podana zupka -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny słoneczny kolor ma ta zupa. W sam raz na taką deszczową pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki krem pysznie smakuje też w prażonymi płatkami migdałów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny kolorek. Idealna na zimne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O taka zupka by mi się teraz przydała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię krem z dyni, pyszna zupka kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Asieńko zjadłabym taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń