piątek, 19 sierpnia 2016

Zapiekanka ziemniaczana z bigosem Pamapol.


Witajcie:) dzisiaj zapraszam na kolejne szybkie danie z  gotowym daniem ze słoika.
Dzisiaj w zapiekance wykorzystałam bigos firmy PAMAPOL. Danie jest pyszne, szybkie w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników.
Zapraszam do wypróbowania:)


Składniki: 

500 g bigosu ze słoika PAMAPOL
1 duża cebula
2 łyżki masła  
około 500g ugotowanych w całości ziemniaków
1 szklanka startego żółtego sera
3 jajka
sól, pieprz, szczypta chili do smaku
1 ząbek czosnku.

Wykonanie: 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na lekko twardawo.
Studzimy i kroimy w plastry.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.Bigos przekładamy do garnka, lekko podgrzewamy,przeciskamy ząbek czosnku i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków, następnie polewamy cebulką i wykładamy bigos.Przykrywamy drugą warstwą pokrojonych ziemniaków i oprószamy pieprzem.Jajka roztrzepujemy i lekko solimy.Polewamy zapiekankę.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.Następnie wyciągamy naczynie i posypujemy startym żółtym serem.Pieczemy jeszcze około 8 minut aż ser się lekko podpiecze.  
Podajemy z dowolnym sosem, ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego:)

  

10 komentarzy:

  1. prosto, szybko i bardzo smacznie Asieńko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka z bigosem brzmi wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, pomysłowe i bardzo smaczne połączenie :D Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Joasiu narobilas mi ochoty.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, żeby tak zapiec bigos. Chętni bym takiej zapiekanki spróbowała, bo strasznie mnie ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń