sobota, 20 sierpnia 2016

Kostaka biszkoptowa z masą Danone, galaretką, malinami i jeżynami.


Witajcie kochani:) Dzisiaj przy sobocie zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z masą z serków Danone, galaretki, malin i jeżyn. Powiem Wam że jest bardzo pyszne i szybko znika z talerzyków:) Zapraszam do wypróbowania:)


Składniki na biszkopt:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki oleju
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki typ 550
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa z serków:

4 serki truskawkowe Danone
5 śmietan fix po 9 g
150 ml śmietany kremówki 30 %

1 galaretka wiśniowa  
1 galaretka malinowa
1/2 l przegotowanej wody

1/2 szklanki malin
1/2 szklanki jeżyn
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki


Blaszka o wymiarach 26/32

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i olej.Delikatnie mieszamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Serki przekładamy do miski, dodajemy śmietankę, i śmietanę fix, mieszamy mikserem tak długo aż masa zgęstnieje.

Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Biszkopt przekrawamy na pół i spodnią część przekładamy do blaszki, następnie wykładamy masę serkową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu dobrze dociskając. Wierzch smarujemy 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki.Na dżemie układamy na przemian maliny i jeżyny, wierzch zalewamy tężejącą galaretką.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)       




















  

9 komentarzy:

  1. Wspaniałe i niezwykle apetyczne ciasto. Aż ślinka cieknie...Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjne!! Do popołudniowej kawy idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu jak zwykle pysznie u Ciebie:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym pół blachy! <3 Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kwintesencja lata Asiu :) Bardzo apetyczne ciacho. Galaretka z owocami - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciacho i tak pięknie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj