poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Chaczapuri z kurczakiem i z żółtym serem.




Witajcie:) Zapraszam dzisiaj na pyszne Gruzińskie chlebki serowe. Nie była bym sobą gdybym do nich nie dodała coś od siebie.Zostało mi troszkę kurczaka więc dodałam go do sera. Chlebki są przepyszne, podane z sosem majonezowo-ketchupowym smakowały wyśmienicie. Do farszu użyłam pysznych przypraw firmy PLENUS - https://www.galeriaherbat.pl/category/przyprawy-mieszanki, wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego :) 


Składniki:

100 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego mleka
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli Himalajskiej Plenus  
1 łyżeczka cukru
około 400 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania
3 łyżki oleju 

400 g startego żółtego sera
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Plenus 
2 duża upieczona pierś z kurczaka
1 duża cebula
2 łyżki masła
pieprz do smaku

sos:
2 łyżki majonezu 
2 łyżki ketchupu - wszystko razem wymieszać


Wykonanie:

 Mleko mieszamy z wodą , dodajemy drożdże cukier i odstawiamy na kilka minut aby drożdże ruszyły.Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy olej i drożdże. Dobrze wyrabiamy ciasto.Nie może kleić się do rąk.Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Kurczaka rozdrabniamy blenderem lub mielimy przez maszynkę, ser ścieramy na tarce jarzynowej.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy do kurczaka, przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i łyżką suszonych pomidorów.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy.
Z ciasta robimy gruby wałek i dzielimy go na kilka równych kawałków.Z każdego placuszka formujemy placuszek i nakładamy na niego kulkę serową. Placek zlepiamy jak pączka i lekko go rozpłaszczamy tworząc cienki placek.Odstawiamy na kilka minut do porośnięcia.Na środku każdego placka robimy małe nacięcie.
Chlebki pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Do chlebków podałam sos majonezowo- ketchupowy.
Smacznego:)



  








6 komentarzy:

  1. Świetne są te chlebki Asiu, z chęcią bym zjadła jednego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę wpaśc na jenego Asieńko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienity pomysł Asiu. Ale bym teraz zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, chlebki muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj