https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

kwietnia 23, 2016

Drożdżówki mocno nadziane serem.





Witajcie :) mamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami u Bożenki na face book.
Tym razem mamy drożdżowe mocno nadziane :) Ja upiekłam bułeczki z serem bo takie najbardziej lubią moje dzieci :) pyszne ,mięciutkie na drugi dzień, w sam raz do kawki i na śniadanie . Zapraszam  do wypróbowania :)

Składniki :


około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag
3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy
3jajka
60 g roztopionego masła   45 g drożdży 240 ml ciepłego mleka
500 g sera białego  4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy
2 jajka


1/2 szklanki cukru trzcinowego
troszkę maku do posypania
4 łyżki mleka do posmarowania bułek

Wykonanie :
 
 Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn.Zarobić ciasto i następnie wlać roztopione masło.Dobrze wyrobić ciasto, ja zawsze przekładam na stolnicę i zagniatam około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkami.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać ze serem. Z ciasta uformować bułeczki lekko rozpłaszczyć i nakładać po kopiastej łyżce sera, dobrze zlepić i układać ściśle obok siebie na wysmarowanej masłem blaszce. Wierzch posmarować mlekiem, posypać cukrem trzcinowym i makiem.Piec w temperaturze 170/180 stopni około 20/25 minut na złoty kolor.Zimne bułeczki można polukrować ale nie koniecznie.  Smacznego :)




Wypiekałam z : 


Joasią  
Marzenką  
Małgosią  
Bożenką 
Iwoną  
Angeliką  
Beatką 





 

29 komentarzy:

  1. Piękną drożdżówkę upiekłaś Joasiu. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówki z serem są przepyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bułeczki mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu cudowne bułeczki, pysznie wyglądają :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaki dzieciństwa! :) Przywołałaś wspaniałe wspomnienia i narobiłaś smaka na te pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie serowe pyszności :) Dzięki za wspólne pieczenie Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne takie odrywane bułeczki..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne drożdżówki, dziękuję za wspólne pieczenie;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne i bardzo apetyczne drożdżówki - chętnie skubnęłabym jedną :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Następnym razem zrobię z serem wyglądają bardzo kusząco. Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne :-) dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z serem wilgotne i pyszne. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger