kwietnia 23, 2016

Drożdżówki mocno nadziane serem.





Witajcie :) mamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami u Bożenki na face book.
Tym razem mamy drożdżowe mocno nadziane :) Ja upiekłam bułeczki z serem bo takie najbardziej lubią moje dzieci :) pyszne ,mięciutkie na drugi dzień, w sam raz do kawki i na śniadanie . Zapraszam  do wypróbowania :)

Składniki :


około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag
3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy
3jajka
60 g roztopionego masła   45 g drożdży 240 ml ciepłego mleka
500 g sera białego  4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy
2 jajka


1/2 szklanki cukru trzcinowego
troszkę maku do posypania
4 łyżki mleka do posmarowania bułek

Wykonanie :
 
 Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn.Zarobić ciasto i następnie wlać roztopione masło.Dobrze wyrobić ciasto, ja zawsze przekładam na stolnicę i zagniatam około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkami.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać ze serem. Z ciasta uformować bułeczki lekko rozpłaszczyć i nakładać po kopiastej łyżce sera, dobrze zlepić i układać ściśle obok siebie na wysmarowanej masłem blaszce. Wierzch posmarować mlekiem, posypać cukrem trzcinowym i makiem.Piec w temperaturze 170/180 stopni około 20/25 minut na złoty kolor.Zimne bułeczki można polukrować ale nie koniecznie.  Smacznego :)




Wypiekałam z : 


Joasią  
Marzenką  
Małgosią  
Bożenką 
Iwoną  
Angeliką  
Beatką 





 

31 komentarzy:

  1. Piękną drożdżówkę upiekłaś Joasiu. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówki z serem są przepyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bułeczki mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu cudowne bułeczki, pysznie wyglądają :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaki dzieciństwa! :) Przywołałaś wspaniałe wspomnienia i narobiłaś smaka na te pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie serowe pyszności :) Dzięki za wspólne pieczenie Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne takie odrywane bułeczki..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne drożdżówki, dziękuję za wspólne pieczenie;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne i bardzo apetyczne drożdżówki - chętnie skubnęłabym jedną :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Następnym razem zrobię z serem wyglądają bardzo kusząco. Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne :-) dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z serem wilgotne i pyszne. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń