kwietnia 22, 2016

Pita z nadzieniem pieczarkowym i kawiorem z bakłażana.






Dzisiaj zapraszam na przepyszne chlebki pita z nadzieniem pieczarkowym z kawiorem z bakłażana PROECO POLSKA. Połączenia bakłażana z pieczarkami i czosnkiem daje niesamowity smak. Taki chlebek można nadziewać dowolnymi sałatami , farszem, czym tylko chcecie i lubicie.

Zapraszam do wypróbowania :)





Składniki :

20g drożdży
1 łyżeczka soli
200 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy 
około 450 g mąki pszennej typ 550 Młynomag 


Nadzienie do chlebków:

300 g pieczarek
1 słoiczek kawioru z bakłażana PROECO POLSKA  
2 cebule
2 łyżki oliwy   
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy sól i oliwę.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, wlewamy do maki i wyrabiamy ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdego kawałka formujemy bułeczkę a następnie lekko ją rozwałkowujemy.Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy placki i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 15 minut na rumiano.
Pieczarki myjemy i kroimy w pół plasterki.Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy cebulę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy pieczarki, lekko solimy i pieprzymy.Podsmamy
na rumiano. Z upieczonej pity odkrawamy bok i napełniamy sałatą lodową z dowolnym sosem i pieczarkami.
Smacznego :) 


 
  
  

11 komentarzy:

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger