Składniki :
2 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej
3 pętka kiełbasy bekonowej Hańderek
1 mały kalafior
2 cebulki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
domowa vegeta do smaku
pieprz , szczypta chili do smaku
około 1 szklanki bułki tartej
4 jajka
3 pieczarki
520 g sosu bolońskiego Jamar
Wykonanie :
Ugotowany w osolonej wodzie kalafior podusić tłuczkiem do ziemniaków.Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.Podsmażyć.
Do miski przełożyć kalafior, ugotowana kaszę, podsmażoną kiełbasę, szczypiorek, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, klopsy maja być lekko ostrawe.Następnie dodać roztrzepane jajka i bułkę tartą.Dobrze wyrobić cała masę.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ręce maczać w wodzie i formować dość duże klopsy, układać obok siebie w naczyniu. Zapiekać w piekarniku około 40 minut, następnie wlać sos i zapiekać jeszcze około 15/ 20 minut. Podawać z dowolna sałatką.Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć.
Smacznego :)
Fajne danie, ciekawie to wymyśliłaś ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie klopsy :)
OdpowiedzUsuńDanusiu to zapraszam :)
UsuńBardzo fajnie wygląda to danie. Szczególnie podoba mi się to ostatnie zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńKlopsy ciekawie skomponowane. Dużo w nich różnorodnych smaków. Bardzo ciekawie Joasiu :)
Dzięki Aguś :)
Usuńsmakowity pomysł na obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsiu bardzo ciekawe danie, z pewnością jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńSolidna porcja obiadowa! I do tego z jedną z moich ulubionych kasz :) Podoba mi się!
OdpowiedzUsuńMuszą smakować wyśmienicie ☺
OdpowiedzUsuń