czwartek, 18 lutego 2016

Klopsy jaglane z kalafiorem , kiełbasą bekonową zapiekane pod sosem bolońskim.

Witajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego i zdrowego obiadu.Polecam klopsy jaglane z kalafiorem kiełbasą bekonową Hańderek i sosem bolońskim Jamar. Zapraszam do wypróbowania :)






Składniki :

2 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej
1 mały kalafior
2 cebulki
2 łyżki posiekanego  szczypiorku
domowa vegeta do smaku
pieprz , szczypta chili do smaku
około 1 szklanki  bułki tartej
4 jajka
3 pieczarki
520 g sosu bolońskiego Jamar

Wykonanie :

Ugotowany w osolonej wodzie kalafior podusić tłuczkiem do ziemniaków.Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.Podsmażyć.
Do miski przełożyć  kalafior, ugotowana kaszę, podsmażoną kiełbasę, szczypiorek, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, klopsy maja być lekko ostrawe.Następnie dodać roztrzepane jajka i bułkę tartą.Dobrze wyrobić cała masę.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ręce maczać w wodzie i formować dość duże klopsy, układać obok siebie w naczyniu. Zapiekać w piekarniku około 40 minut, następnie wlać sos i zapiekać jeszcze około 15/ 20 minut. Podawać z dowolna sałatką.Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć.

Smacznego :) 

 



 

11 komentarzy:

  1. Fajne danie, ciekawie to wymyśliłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie wygląda to danie. Szczególnie podoba mi się to ostatnie zdjęcie :)
    Klopsy ciekawie skomponowane. Dużo w nich różnorodnych smaków. Bardzo ciekawie Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu bardzo ciekawe danie, z pewnością jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Solidna porcja obiadowa! I do tego z jedną z moich ulubionych kasz :) Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń