https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

września 22, 2017

Kruche z jabłkami i budyniem.




Witajcie :)

Mamy słoneczny piąteczek więc zapraszam na pyszne ciasto :)
Powiem szczerze że za jabłecznikami nie przepadam ale z budyniem mogła bym jeść na okrągło. Proste i nawet szybkie w wykonaniu.
Zapraszam do wypróbowania, 
do niedzielnej kawki będzie w sam raz :) 


SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE :


3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania
1 kostka margaryny Kasia
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki kwaśnej śmietany


MASA BUDYNIOWA :

1 l mleka
3 budynie waniliowe z cukrem Winiary
1 łyżka kopiasta mąki 
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru

6 dużych jabłek 

blaszka tradycyjna 25/37 cm


WYKONANIE : 


Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i ścieramy na tarce margarynę, szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 10 minut.

Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy w drugiej połowie rozpuszczamy budynie z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę i energicznie mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy na 5 minut do lekkiego przestygnięcia.

Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę.Jeśli są kwaskowe można oprószyć je 2 łyżkami cukru i wymieszać.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy następnie przekładamy do blaszki.Połowę jabłek wykładamy na ciasto i lekko dociskamy, na jabłka rozprowadzamy połowę budyniu, następnie wykładamy jabłka i znowu budyń. Wierzch przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż ciasto się ładnie zarumieni, można również sprawdzić widelczykiem. Moje piekło się około 45/50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej upiec je wieczorem i kroić na drugi dzień. Budyń musi ładnie zastygnąć.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)


 


27 komentarzy:

  1. Obłędne ciasto, a łyżeczka - mistrzostwo świata!

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi pysznie :) i wygląda jak chmurka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ojj😍😍 muszę wypróbować,a proszę podać wymiar blaszki bo u Pani wyszło takieee wysokie 🙄 SUPER!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu super ciasto. Bardzo lubię takie słodkości 😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu u Ciebie jak zwykle same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka, z miłą chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ wspaniałe!
    Aż zapachniało z ekranu...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto, idealne do kawy lub herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja tez nie przepadam za jabłecznikami, ale takie z budyniem wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne ciasto!
    Wygląda tak apetycznie, że kubki smakowe pracują na sam widok!
    Łyżeczka i talerzyk przepiękne!
    Śliczna prezentacja :)
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasto to coś zdecydowanie dla mnie :) Bardzo chętnie zjadłabym kawałek, więc proszę mi ukroić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale słodkość, w tym tygodniu na pewno robię!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda rewelacyjnie :) Mało pracochłonne, więc na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. No gdzie ty takie rewelacyjne przepisy znajdujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko ten przepis akurat mam ze strego rodzinnego zeszytu:)większość sama wymyślam albo coś gdzieś podpatrzę troszkę zmodyfikuję po swojemu i tak powstają dania lub ciasta:)

      Usuń
  15. Moja córka już 3 raz piecze tego placka jest prosty i smaczny a córka ma dopiero 7 lat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super bardzo się cieszę że smakuje, i gratuluję tak zdolnej córci:)pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Pieknie Ci wyszło, chcę takie do kawy :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie trzeba podpiekać spodu? nie wychodzi zakalec ( mokro od jablek)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi anonimie jeszcze nigdy mi z tego jabłecznika nie wyszedł zakalec :) sama widzisz na zdjęciu że go nie ma:)jeśli masz obawy czy ciasto się dobrze upiekło wsuń delikatnie widelczyk i wyciąg ze spodu kawałeczek ciasta jeśli będzie upieczone to jest ok:) pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)

      Usuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger