Witajcie :)
Mamy słoneczny piąteczek więc zapraszam na pyszne ciasto :)
Powiem szczerze że za jabłecznikami nie przepadam ale z budyniem mogła bym jeść na okrągło. Proste i nawet szybkie w wykonaniu.
Zapraszam do wypróbowania,
do niedzielnej kawki będzie w sam raz :)
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE :
3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania
1 kostka margaryny Kasia
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
MASA BUDYNIOWA :
1 l mleka
3 budynie waniliowe z cukrem Winiary
1 łyżka kopiasta mąki
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
6 dużych jabłek
blaszka tradycyjna 25/37 cm
WYKONANIE :
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i ścieramy na tarce margarynę, szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 10 minut.
Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy w drugiej połowie rozpuszczamy budynie z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę i energicznie mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy na 5 minut do lekkiego przestygnięcia.
Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę.Jeśli są kwaskowe można oprószyć je 2 łyżkami cukru i wymieszać.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy następnie przekładamy do blaszki.Połowę jabłek wykładamy na ciasto i lekko dociskamy, na jabłka rozprowadzamy połowę budyniu, następnie wykładamy jabłka i znowu budyń. Wierzch przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż ciasto się ładnie zarumieni, można również sprawdzić widelczykiem. Moje piekło się około 45/50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej upiec je wieczorem i kroić na drugi dzień. Budyń musi ładnie zastygnąć.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Obłędne ciasto, a łyżeczka - mistrzostwo świata!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńbrzmi pysznie :) i wygląda jak chmurka :D
OdpowiedzUsuńCudowne ojj😍😍 muszę wypróbować,a proszę podać wymiar blaszki bo u Pani wyszło takieee wysokie 🙄 SUPER!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) a blaszka tradycyjna 25/37.
UsuńAsiu super ciasto. Bardzo lubię takie słodkości 😃
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńAsiu u Ciebie jak zwykle same pyszności :)
OdpowiedzUsuńPychotka, z miłą chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńAleż wspaniałe!
OdpowiedzUsuńAż zapachniało z ekranu...
:)
Pyszne ciasto, idealne do kawy lub herbaty :)
OdpowiedzUsuńJa tez nie przepadam za jabłecznikami, ale takie z budyniem wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie, że kubki smakowe pracują na sam widok!
Łyżeczka i talerzyk przepiękne!
Śliczna prezentacja :)
Serdecznie pozdrawiam :)
Takie ciasto to coś zdecydowanie dla mnie :) Bardzo chętnie zjadłabym kawałek, więc proszę mi ukroić :)
OdpowiedzUsuńAle słodkość, w tym tygodniu na pewno robię!
OdpowiedzUsuńCiasto piec z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńNormalnie góra dół :)
UsuńCiasto wygląda rewelacyjnie :) Mało pracochłonne, więc na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńjakie dobre ciacho:)
OdpowiedzUsuńNo gdzie ty takie rewelacyjne przepisy znajdujesz?
OdpowiedzUsuńEdytko ten przepis akurat mam ze strego rodzinnego zeszytu:)większość sama wymyślam albo coś gdzieś podpatrzę troszkę zmodyfikuję po swojemu i tak powstają dania lub ciasta:)
UsuńMoja córka już 3 raz piecze tego placka jest prosty i smaczny a córka ma dopiero 7 lat
OdpowiedzUsuńSuper bardzo się cieszę że smakuje, i gratuluję tak zdolnej córci:)pozdrawiam :)
UsuńPieknie Ci wyszło, chcę takie do kawy :D
OdpowiedzUsuńNie trzeba podpiekać spodu? nie wychodzi zakalec ( mokro od jablek)?
OdpowiedzUsuńDrogi anonimie jeszcze nigdy mi z tego jabłecznika nie wyszedł zakalec :) sama widzisz na zdjęciu że go nie ma:)jeśli masz obawy czy ciasto się dobrze upiekło wsuń delikatnie widelczyk i wyciąg ze spodu kawałeczek ciasta jeśli będzie upieczone to jest ok:) pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)
Usuń