września 22, 2017

Kruche z jabłkami i budyniem.




Witajcie :)

Mamy słoneczny piąteczek więc zapraszam na pyszne ciasto :)
Powiem szczerze że za jabłecznikami nie przepadam ale z budyniem mogła bym jeść na okrągło. Proste i nawet szybkie w wykonaniu.
Zapraszam do wypróbowania, 
do niedzielnej kawki będzie w sam raz :) 


SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE :


3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania
1 kostka margaryny Kasia
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki kwaśnej śmietany


MASA BUDYNIOWA :

1 l mleka
3 budynie waniliowe z cukrem Winiary
1 łyżka kopiasta mąki 
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru

6 dużych jabłek 

blaszka tradycyjna 25/37 cm


WYKONANIE : 


Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i ścieramy na tarce margarynę, szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 10 minut.

Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy w drugiej połowie rozpuszczamy budynie z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę i energicznie mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy na 5 minut do lekkiego przestygnięcia.

Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę.Jeśli są kwaskowe można oprószyć je 2 łyżkami cukru i wymieszać.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy następnie przekładamy do blaszki.Połowę jabłek wykładamy na ciasto i lekko dociskamy, na jabłka rozprowadzamy połowę budyniu, następnie wykładamy jabłka i znowu budyń. Wierzch przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż ciasto się ładnie zarumieni, można również sprawdzić widelczykiem. Moje piekło się około 45/50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej upiec je wieczorem i kroić na drugi dzień. Budyń musi ładnie zastygnąć.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)


 


26 komentarzy:

  1. Obłędne ciasto, a łyżeczka - mistrzostwo świata!

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi pysznie :) i wygląda jak chmurka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ojj😍😍 muszę wypróbować,a proszę podać wymiar blaszki bo u Pani wyszło takieee wysokie 🙄 SUPER!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) a blaszka tradycyjna 25/37.

      Usuń
  4. Asiu super ciasto. Bardzo lubię takie słodkości 😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu u Ciebie jak zwykle same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka, z miłą chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ wspaniałe!
    Aż zapachniało z ekranu...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto, idealne do kawy lub herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja tez nie przepadam za jabłecznikami, ale takie z budyniem wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne ciasto!
    Wygląda tak apetycznie, że kubki smakowe pracują na sam widok!
    Łyżeczka i talerzyk przepiękne!
    Śliczna prezentacja :)
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasto to coś zdecydowanie dla mnie :) Bardzo chętnie zjadłabym kawałek, więc proszę mi ukroić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale słodkość, w tym tygodniu na pewno robię!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda rewelacyjnie :) Mało pracochłonne, więc na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. No gdzie ty takie rewelacyjne przepisy znajdujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko ten przepis akurat mam ze strego rodzinnego zeszytu:)większość sama wymyślam albo coś gdzieś podpatrzę troszkę zmodyfikuję po swojemu i tak powstają dania lub ciasta:)

      Usuń