lutego 25, 2016

Babkowy baranek z jagodami .

Witajcie :) ostatnio dostałam fajne foremki od PapilArt i oczywiście musiałam je wypróbować.
Wybrałam formę w kształcie baranka i upiekłam w niej babkę wiosenną z jagodami.
Wyszła pyszna i kolorowa :) Zapraszam :)






W foremce PapilArt 


 Składniki :

5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na czubek noża barwnika niebieskiego
na czubek noża barwnika pomarańczowego
2 kopiaste szklanki mąki tortowej 
1/2 szklanki mrożonych jagód 
3 łyżki wiórek kokosowych

2 tabliczki czekolady mlecznej 
2 łyżki margaryny
wiórki kokosowe do dekoracji
posypka kolorowa do dekoracji
lukier gotowy różowy do dekoracji Dr. Oetkera

Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem,wiórki kokosowe, olej i wodę.Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać barwnik niebieski do drugiej pomarańczowy.
Na przemian wlewać do blaszki raz ciasto niebieskie raz pomarańczowe. Jagody oprószyć mąką i ułożyć na cieście. Piec w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Czekoladę rozpuścić z margaryną w kąpieli wodnej.
Polać zimne ciasto, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować według uznania. Smacznego :)   


 

12 komentarzy:

  1. Asiu super babeczka. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna babka,i jaka kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieciaki muszą być taką zachwycone:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie kolorowe ciacho musiało wzbudzić wśród dzieci zachwyt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolorowa i pyszna. W tym kształcie idealnie nadaje się na Wielkanoc ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie szalone kolory w cieście! Forma do baranka rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń