Witajcie :) Miałam ostatnio ochotę na makowiec , ale taki sam bez ciasta , postanowiłam upiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować dzięki firmie Eco Blik .
Do ciasta dodałam pyszną skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu
Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki:
8 jajek
1 szklanka cukru
300 g masy makowej gotowej
100 g mieszanki studenckiej z Bakalland
6oo g startych jabłek na tarce jarzynowej
10 łyżek kaszy manny
4 łyżki kaszy jaglanej z malinami od Eco Blik
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
1/2 szklanki posiekanych migdałów
1 cukier waniliowy
2 łyżki skórki kandyzowanej od Skworcu
cukier puder do posypania
Blaszka o wymiarach 24/36
Jeśli chcecie aby wasze ciasto było wysokie możecie upiec w tortownicy lub mniejszej blaszce .
Wykonanie :
Margarynę ucieramy z żółtkami , cukrem i cukrem waniliowym na puch . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę makową i odciśnięte z soku jabłka mieszamy z utartą margaryną . Na końcu dodajemy wiórki kokosowe , skórkę z pomarańczy , kaszę mannę , kaszę jaglaną , proszek do pieczenia , mieszamy . Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką . Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki , pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut .
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą .
Smacznego :)
grudnia 06, 2015
Translate
Etykiety
Akcje kulinarne na Durszlaku
(10)
AQUAPHOR- recenzja
(1)
Babeczki na słono
(3)
Babki i Babeczki
(37)
Bee.pl
(3)
Bigos
(1)
Błyskawiczny Piątek
(21)
BOGUCICE
(77)
Bonduelle
(23)
Brześć
(14)
Bułeczki na słodko
(29)
Bułeczki na słono
(21)
Cedrob
(3)
Ciasta
(190)
Ciasta bez pieczenia
(4)
Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga .
(1)
Ciasta z owocami
(63)
Ciasta z wiśniami
(4)
Ciasteczka
(114)
ciasto
(1)
cukr
(1)
Cukry Nyskie
(19)
Cykoria.
(10)
Dania na kolację lub śniadanie
(85)
Dania obiadowe
(260)
Desery
(27)
Dodatki do ciast
(1)
Domowa wędlina
(7)
Domowe pieczywo
(13)
Dros
(1)
Duda
(18)
Dżemy
(2)
Eco Blik
(3)
FolWark
(33)
Frisco
(4)
Galeo
(9)
Galeria Cuda Świata
(2)
Gjuwecz
(2)
Gołąbki
(4)
Graciarnia Pana Grzegorza
(1)
Helio
(41)
Intergalaktyczne gotowanie
(1)
KONESSO- RECENZJA
(4)
Konkurs
(2)
Lidl
(4)
Liebster Blog Award 2015
(1)
M'cVities
(1)
MAKARONY POLSKIE
(4)
Mamut
(9)
Mąka z Młyna w Szadku
(12)
MICHI
(3)
mieso
(3)
Mięso
(55)
Młyny Stoisław
(26)
Moje decoupage
(1)
Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym
(1)
Moje robótki
(1)
muffinki
(3)
Nagrody
(1)
Napoje
(7)
Ogródek dziadunia
(13)
Oleje smakowe
(1)
Olejowy Raj
(9)
ORZECH
(39)
PapilArt
(12)
Pasty
(6)
Pasztety i wędliny
(2)
Pączki
(2)
Piątnica
(11)
Placki
(10)
POLO-market
(2)
Potrawy z grilla
(3)
PRIMAVIKA
(7)
Proeco Polska
(13)
Propozycja Sylwestrowa
(1)
Propozycja świątecznych ciast
(3)
Przekąski
(4)
Przepisy z truskawkami
(5)
Przetwory
(19)
Przyjaciele Kawy
(1)
Przyprawy
(1)
Przystawki
(28)
Przystawki Sylwestrowe
(2)
Radix Bis
(19)
Raw and Happy
(1)
Recenzje
(3)
Rolnik
(3)
Sałatki
(50)
Semco
(1)
Serniki i ciasta ze serem
(43)
Sery Korycińskie
(5)
Skworcu
(27)
Spichlerz Rusiecki
(2)
Społem Kielce
(5)
Super Krówka
(2)
surówka
(1)
Surówki
(15)
Swojska Piwniczka
(3)
Syropy lecznicze.
(1)
Święta
(29)
Tania książka.pl -
(1)
Tania książka.pl -recenzje
(53)
TarkaiMiarka.
(1)
Tarty na słodko
(1)
Tarty na słono
(2)
Testowanie Cenos
(23)
Testowanie Eco Blik
(9)
Testowanie Eterno
(21)
Testowanie Hańderek
(11)
Testowanie Incola
(11)
Testowanie Jamar
(9)
Testowanie Melvit
(5)
Testowanie Młynomag
(25)
Testowanie Pamapol
(4)
Testowanie Parczew
(3)
Testowanie Plenus
(15)
Testowanie PopCrop
(1)
Testowanie produktów Becla
(7)
Testowanie Roleski
(16)
Testowanie Sempre
(4)
Tłusty czwartek
(1)
Torty i torciki
(16)
Tovago
(5)
Tradismak
(5)
Tradycyjne Jadło
(12)
Vanille Mynte
(1)
VENOSA
(1)
Walentynki z Orzech
(3)
Wielkanoc
(41)
Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko
(3)
WSPÓŁPRACA
(1)
Zapiekanki
(18)
ZIARENKOWO
(21)
Zupy
(31)
Życzenia
(2)
Super wygląda to ciasto;) i ciekawi mnie ta kasza jaglana w składzie;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńKasza jaglana to jedyna odmiana kaszy, której nie uznaję, ale w makowcu... Chyba dałabym się namówić :)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze że jej nie czuć , bo są migdały , skórka pomarańczowa :)
UsuńCudowny makowiec Asiu, z moją ukochaną kaszą jaglaną :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ dodatkiem kaszy jaglanej brzmi kusząco :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny a kaszy nie czuć wcale :)
UsuńChodzi za mną od jakiegoś czasu makowiec japoński z jabłkami ale nie mogę się zebrać, ten zdecydowanie mnie bardziej przekonuje, lubię ciasta z kaszą jaglaną a to wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania :)
UsuńFajnie to wszystko zastało połączone, a ciasto wygląda na przyjemnie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńAsiu przepysznie wygląda 😊
OdpowiedzUsuńPięknie podany :) Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aga :)
UsuńFajny przepis. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTaki inny :)
OdpowiedzUsuń