https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

listopada 26, 2015

Hinduskie ciasto marchewkowe z kremem mascarpone .

Witajcie :) Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto Hinduskie marchewkowe z kremem mascarpone .
Do ciasta użyłam oleju kokosowego  od firmy Skworcu  . Ciasto jest przepyszne z nutką goździków , kardamonu i skórki pomarańczowej .Do kremu dodałam pyszne cytrynki z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia . Przepis na to ciasto znalazłam w książce Ciasta świata .   Zapraszam :)





Składniki :

4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka przyprawy do piernika 
1 łyżeczka kakao gorzkiego
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej ja użyłam od Skworcu  
200 g startej marchewki na drobnych oczkach
1/2 szklanki posiekanych orzechów pistacjowych
1/2 szklanki posiekanych migdałów
1/2 szklanki orzechów nerkowca 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
230 g mąki
100 g miękkiego oleju kokosowego ja użyłam od   Skworcu

Krem :

500 g kwaśnej śmietany
250 g serka mascarpone 
3 łyżki cytrynek w miodzie z Ogródka Dziadunia
2 cukry waniliowe
4  łyżki cukru pudru   
4 śmietany fix  

Blaszka 24/24  

Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel , następnie ciągle mieszając dodawać : olej kokosowy , startą marchewkę , kardamon , goździki , kakao , orzechy , skórkę z pomarańczy , migdały i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia . 
Blaszkę o wymiarach 24/24 lub keksówkę , wyłożyć papierem do pieczenia .Przełożyć ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni około 35/40 minut do suchego patyczka .

Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , następnie ciągle mieszając dodawać śmietanę fix. Krem przełożyć na zimne ciasto . Na wierzch zetrzeć czekoladę  . Odstawić na kilka godzin do lodówki Udekorować marcepanowymi marchewkami .


Smacznego :) 



 Jesienne słodkości!

12 komentarzy:

  1. Teraz to już nie odpuszczę, poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu wspaniałe ciasto, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto. Ciasto marchewkowe lubię, ale takiego wypasionego jeszcze nie jadłam. Tyle w nim aromatów. Aż jestem ciekawa smaku. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko musisz wypróbować , smakuje rewelacyjnie i jak mówi moja córcia nie czuć marchewki :)

      Usuń
  4. Robiłam kiedyś bardzo podobne, jest pyszne! :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne. Wygląda wspaniale Asiu, pięknie wyszło

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu, cudne!!! I na pewno pyszności, jak to spod Twojej ręki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglada z tymi marchewkami!

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger