listopada 26, 2015

Kapuścianka z mięsną wkładką .

Witajcie :) U nas dzisiaj zimno i pochmurno , więc na taki dzień przygotowałam pyszną rozgrzewającą zupę Kapuściankę z wkładką mięsną . Do zupy dodałam suszonej pietruszki od firmy Skworcu .
Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego  http://www.skworcu.com.pl/ znajdziecie tam wiele przypraw , bakali , i innych pyszności :)





 Składniki :

1 kawałek  dużego  żeberka
około 5 , 6  ziemniaków 
2 marchewki
kawałek pora 
kawałek selera korzeń 
natka pietruszki , kilka gałązek selera
1 szklanka poszatkowanej  białej kapusty
2 łyżki suszonej pietruszki 
sól , pieprz , domowa vegeta do smaku 
1 plaska łyżeczka koncentratu chili od Proeco Polska  
1 łyżka przecieru  pomidorowego .
3,4 łyżki śmietanki 12 %  
1 mała czerwona papryka

Wykonanie :

Mięso umyć , przełożyć do garnka i zalać około 1 l wody .
Wszystkie warzywa umyć , marchewkę pokroić w kostkę lub plasterki .Włożyć do garnka , gdy woda się zagotuje dodać przyprawy . Gotować na małym ogniu około 30 minut , następnie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę , przełożyć do wywaru razem z poszatkowaną kapustą i pokrojoną w paseczki czerwoną papryką,  dolać jeszcze około 1 litra wody dodać przecier pomidorowy i koncentrat chili.   . Gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną . Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem lub vegetą.  Gdy zupa lekko ostygnie dodać śmietankę. Przed podaniem posypać suszoną pietruszką i włożyć kawałek mięsa. Proporcje oczywiście możecie zmienić jeśli lubicie rzadszą lub gęstą zupę.

Smacznego :) 


3 komentarze: