listopada 27, 2015

Placki z kukurydzy , groszku i sera cheddar .

Dzisiaj przy piąteczku chciałam Was zaprosić na pyszne placuszki z kukurydzą , groszkiem i serem cheddar .
Do placków użyłam kukurydzy z groszkiem od firmy Bonduelle , koncentratu chili od Proeco Polska , przyprawy od Skworcu . Jako dodatek do placków podałam pyszny Sos Madziarów od firmy Folwark .
                                              Zapraszam :)




















Składniki :

1 puszka kukurydzy z groszkiem Bonduelle
150 g startego sera cheddar 
1/2 łyżeczki koncentratu chili od Proeco Polska
1/2 łyżeczki przyprawy staropolskiej od Skworcu
3 jajka
7 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
180 ml mleka
sól , pieprz do smaku 
2 łyżki suszonego szczypiorku 

Sos madziarów jako dodatek 

Olej do smażenia 

Wykonanie :

Do miski przełożyć kukurydzę z groszkiem , dodać starty ser , żółtka , wszystkie przyprawy , suszony szczypiorek i wymieszać . Następnie dodać mąkę z proszkiem i wymieszać , przyprawić do smaku solą i pieprzem . Na końcu dodać ubitą pianę z 3 białek i delikatnie wymieszać . 
Na patelni rozgrzać troszkę oliwy , nakładać porcje ciast  smażyć z obydwu stron na złoty kolor .
Podawać z ostrym sosem .

Smacznego :)  
      

 

12 komentarzy:

  1. SUper pomysł na placki :) składniki znakomite

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) a placki pyszne choć nie ma w nich za dużo składników :)

      Usuń
  2. Rewelacyjne! Przepis zapisałam i chętnie takie przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie, muszę w końcu spróbować placków z dodatkiem kukurydzy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ! wspaniały pomysł na placuszki

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis na smaczne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń