Witajcie :) Jak co tydzień pieczemy wirtualnie z dziewczynami coś na niedzielę :)
Tym razem są ptysie i eklery . Ja upiekłam ptysie , miały być z kremem bezowym ale dzieci zażyczyły sobie z kremem budyniowo - nutellowym i cóż było robić , musiał być krem budyniowy :)
Zapewniam Was że z takim kremem też wyśmienicie smakują:)
Zapraszam :)
Składniki na ciasto parzone :
1 kostka margaryny
2 szklanki wody
2 szklanki mąki
8 jajek
Składniki na krem :
2 budynie waniliowe Winiary
0,5 l mleka
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki
2 łyżki Nutelli
Wykonanie :
Do garnka wlać wodę i dodać margarynę, zagotować .
Gdy margaryna się rozpuści i wszystko zagotuje dodajemy mąkę energicznie mieszając najlepiej kulą do ucierania.
Mieszamy tak około 3 minut.
Następnie ciasto odstawiam do schłodzenia.
Zimne ciasto przekładamy do miski i ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia .
Rękaw cukierniczy napełniamy ciastem i wyciskamy okrągłe ptysie.
Pieczemy w temperaturze w temperaturze 190 stopni około 20/ 30 minut mają być rumiane i w środku dobrze upieczone.
Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy.
W drugiej połowie mieszamy budynie , mąkę i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego mleka , mieszamy tak długo aż zgęstnieje .
Budyń odstawiamy do przestygnięcia .
Zimny budyń ucieramy z Nutellą.
Ptysie przecinamy na pół. Rękaw cukierniczy napełniamy kremem i nadziewamy. Przykrywamy drugą połową i posypujemy cukrem pudrem .
Ptysie można nadziewać dowolnym kremem np: śmietanowym.
Smacznego :)
Wypiekałam z :
Marzenką
Danusią
Agulinką
Krysią
Wiosenną eksplozją smaków
Moje małe czarowanie
Anią
października 03, 2015
Translate
Etykiety
Akcje kulinarne na Durszlaku
(10)
AQUAPHOR- recenzja
(1)
Babeczki na słono
(3)
Babki i Babeczki
(37)
Bee.pl
(3)
Bigos
(1)
Błyskawiczny Piątek
(21)
BOGUCICE
(77)
Bonduelle
(23)
Brześć
(14)
Bułeczki na słodko
(29)
Bułeczki na słono
(21)
Cedrob
(3)
Ciasta
(190)
Ciasta bez pieczenia
(4)
Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga .
(1)
Ciasta z owocami
(63)
Ciasta z wiśniami
(4)
Ciasteczka
(114)
ciasto
(1)
cukr
(1)
Cukry Nyskie
(19)
Cykoria.
(10)
Dania na kolację lub śniadanie
(85)
Dania obiadowe
(260)
Desery
(27)
Dodatki do ciast
(1)
Domowa wędlina
(7)
Domowe pieczywo
(13)
Dros
(1)
Duda
(18)
Dżemy
(2)
Eco Blik
(3)
FolWark
(33)
Frisco
(4)
Galeo
(9)
Galeria Cuda Świata
(2)
Gjuwecz
(2)
Gołąbki
(4)
Graciarnia Pana Grzegorza
(1)
Helio
(41)
Intergalaktyczne gotowanie
(1)
KONESSO- RECENZJA
(4)
Konkurs
(2)
Lidl
(4)
Liebster Blog Award 2015
(1)
M'cVities
(1)
MAKARONY POLSKIE
(4)
Mamut
(9)
Mąka z Młyna w Szadku
(12)
MICHI
(3)
mieso
(3)
Mięso
(55)
Młyny Stoisław
(26)
Moje decoupage
(1)
Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym
(1)
Moje robótki
(1)
muffinki
(3)
Nagrody
(1)
Napoje
(7)
Ogródek dziadunia
(13)
Oleje smakowe
(1)
Olejowy Raj
(9)
ORZECH
(39)
PapilArt
(12)
Pasty
(6)
Pasztety i wędliny
(2)
Pączki
(2)
Piątnica
(11)
Placki
(10)
POLO-market
(2)
Potrawy z grilla
(3)
PRIMAVIKA
(7)
Proeco Polska
(13)
Propozycja Sylwestrowa
(1)
Propozycja świątecznych ciast
(3)
Przekąski
(4)
Przepisy z truskawkami
(5)
Przetwory
(19)
Przyjaciele Kawy
(1)
Przyprawy
(1)
Przystawki
(28)
Przystawki Sylwestrowe
(2)
Radix Bis
(19)
Raw and Happy
(1)
Recenzje
(3)
Rolnik
(3)
Sałatki
(50)
Semco
(1)
Serniki i ciasta ze serem
(43)
Sery Korycińskie
(5)
Skworcu
(27)
Spichlerz Rusiecki
(2)
Społem Kielce
(5)
Super Krówka
(2)
surówka
(1)
Surówki
(15)
Swojska Piwniczka
(3)
Syropy lecznicze.
(1)
Święta
(29)
Tania książka.pl -
(1)
Tania książka.pl -recenzje
(53)
TarkaiMiarka.
(1)
Tarty na słodko
(1)
Tarty na słono
(2)
Testowanie Cenos
(23)
Testowanie Eco Blik
(9)
Testowanie Eterno
(21)
Testowanie Hańderek
(11)
Testowanie Incola
(11)
Testowanie Jamar
(9)
Testowanie Melvit
(5)
Testowanie Młynomag
(25)
Testowanie Pamapol
(4)
Testowanie Parczew
(3)
Testowanie Plenus
(15)
Testowanie PopCrop
(1)
Testowanie produktów Becla
(7)
Testowanie Roleski
(16)
Testowanie Sempre
(4)
Tłusty czwartek
(1)
Torty i torciki
(16)
Tovago
(5)
Tradismak
(5)
Tradycyjne Jadło
(12)
Vanille Mynte
(1)
VENOSA
(1)
Walentynki z Orzech
(3)
Wielkanoc
(41)
Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko
(3)
WSPÓŁPRACA
(1)
Zapiekanki
(18)
ZIARENKOWO
(21)
Zupy
(31)
Życzenia
(2)
Super ptysie. Kremik pyszny :)
OdpowiedzUsuńDzieciom się nie dziwię, krem budyniowy też lubię najbardziej :)
Dziękuję :)
UsuńTakie posty powinny być zablokowane po godz. 18 bo ma się ochotę na słodkie :-D Fajny przepis , czegoś takiego jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAleż mi smaka narobiłas na takie ptysie, pycha
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
UsuńAsiu wspaniałe ptysie zrobiłaś, sama bym takie zjadła. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńJak ja dawno nie jadłam ptysi :) Muszę koniecznie zrobić w najbliższym czasie. Twoje wygladają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńFantastycznie pyszne. Uwielbiam ptysie i eklery :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
UsuńDołączyłam do Was, do wspólnego pieczenia. Dziękuję :) To fajna sprawa. Ciekawe wyzwanie :)
UsuńNapiszę tak....ale ptysiory, a bym jednego zjadła :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
UsuńJednego zjem na miejscu, drugiego poproszę na wynos! No dobrze, zjem dwa ;) ;) Oryginalne te ptysie!
OdpowiedzUsuńAleż bardzo proszę :)
UsuńPrzepiękne! Ale dziewczyny kusicie dziś tymi ptysiami i eklerkami :) Cuuudo!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują, dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję Dorotko :)
UsuńAleż mi narobiłaś smaka na ptysie :) Oj, chyba wkrótce pojawią się na moim stole ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńDziękuję z spotkanie w kuchni:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJoasiu - świetne ptysie i przepis. Skusi każdego łasucha... i nie tylko. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam. :)
Dziękuję :)
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPiękne ptysie, ten krem czekoladowy wygląda pysznie, coś wspaniałego ;).
OdpowiedzUsuńO matko jak one wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszności. Dziękuję za wspólne wypiekanie ;)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności :) dziekuję za wspólne pieczenie :) u mnie też ptysie :)
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję :)
Usuń