Kawa podana w filiżance z Bogucic
Składniki :
7 łyżek oleju
600 g mąki
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
3 jajka
50 g drożdży
1 szklanka mleka
Śliwki , borówki
Kruszonka :
100 g margaryny
około 1/2 szklanki cukru
około 1 szklanki mąki
wszystkie składniki zagnieść
Wykonanie :
Do miski pokruszyć drożdże , dodać 3 łyżki cukru , cukier waniliowy i 1/2 szklanki mleka wymieszać .Dodać kilka łyżek mąki i jaszcze raz wymieszać , rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przykryć ściereczka i odstawić do podrośnięcia .
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę mleka, roztrzepane jajka i resztę mąki.
Wyrabiamy ciasto , na końcu dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy , ciasto ma odchodzić od ręki . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w cieple miejsce ma podwoić swoją objętość.
Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę , wałkujemy na około 1,5 cm , wykrawamy dowolne kształty , na środku układamy przeciętą na pół śliwkę oraz borówki , posypujemy kruszonką.
Bułeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką aby troszkę podrosły.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 20 minut .
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .
Smacznego :)
Urocze :) I na pewno bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA u Pani znowu takie dobro :) pozdrawiam Janek .
OdpowiedzUsuńSmakowite :D
OdpowiedzUsuń