wtorek, 8 września 2015

Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku pod śmietanową pierzynką .

Dzisiaj na obiad proponuję proste a zarazem pyszne danie ,naleśnik ze serem zapiekane pod śmietanową pierzynką  . Zapraszam :)
Naleśniki podałam na porcelanie  Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/.





Składniki :

1, 5  szklanki  mleka
1/2 szklanki wody mineralnej 
1 cukier waniliowy
2  jajka
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki

2 kostki po 250 g sera białego śmietankowego
2 cukry waniliowe
2/ 3 łyżki cukru do smaku
4 jajka

Do polania naleśników :
 
około 340 ml śmietanki 30 %
2/3 łyżki cukru pudru 
1 cukier waniliowy 
2 jajka

olej do smażenia

Wykonanie :

Do miski wlać wodę , mleko , olej, dodać cukier , jajka , cukier waniliowy i wymieszać mikserem, dodawać ciągle mieszając mąkę . 
Ciasto ma być bez grudek.

Rozgrzewamy patelnię do naleśników , smarujemy odrobina oleju , wlewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na lekko rumiano.

Ser przeciskamy przez praskę , dodajemy żółtka , cukier i cukier waniliowy , mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę , delikatnie łączymy z masą serową.
 
Na każdy naleśnik nakładamy po 2 , 3 łyżki sera i zwijamy w rulonik , przecinamy na pół.
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, układamy dachówko naleśniki.

Śmietankę leciutko ubijamy trzepaczką z jajkami cukrem i cukrem waniliowym .
Zalewamy naleśniki .

Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut mają być złociste.  
Podajemy na ciepło ze śmietanką i cukrem waniliowym.

Smacznego :)

http://www.porcelanabogucice.pl/

  
  

10 komentarzy: