maja 08, 2016

Styropian - czyli sernik bez sera.






Witajcie kochani :) troszkę mnie nie było ale wracam do Was z pysznym ciastem które zapewne dobrze znacie :) Styropian jak go nazywamy to taki sernik bez sera na jogurtach, jest lekki i mniej kaloryczny niż tradycyjny sernik z dodatkiem jagód lub dowolnych owoców smakuje wyśmienicie.
Zapraszam do wypróbowania :) 


Składniki na ciasto kruche :

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny Kasi
1 cukier waniliowy
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru

Składniki na masę jogurtową :

900 g jogurtu naturalnego
2 cukry waniliowe
1 szklanka cukru pudru
210 g wiórek kokosowych
5 białek
2 budynie waniliowe Winiary
3/4 szklanki jagód ( mogą być mrożone)   

Blaszka o wymiarach 24/30 cm 

Wykonanie ciasta kruchego :

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy,żółtka i startą na tarce margarynę.
Wymieszać wszystko mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nie równe części, jedna ma być większa. Przełożyć do woreczków i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , na spód zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach. 

Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem pudrem . Jogurt wymieszać mikserem z cukrem waniliowym, budyniami i wiórkami kokosowymi, następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać, na końcu dodać jagody i również delikatnie wymieszać. Jeśli dodajecie jagody mrożone to ich nie rozmrażajcie tylko dodajcie do masy jogurtowej zamrożone. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 45/50 minut. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)



 

32 komentarze:

  1. zapisuję przepis koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już dawno nie piekłam. A z jagodami na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu uwielbiam ten rodzaj ciasta, pysznie go zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asieńko pyszny ten serniczek, też taki robię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne ciacho nie tylko do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię to ciasto. Smakuje jak sernik. Kiedyś nabrałam męża :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię taki serniczek. No własnie ;) zauważyłam , ze się troszkę obijałaś ;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu mieliśmy pogrzeb i nie miałam głowy do wpisów :(

      Usuń
  8. Świetne ciacho, Asiu ! Ja często robię takie serniki bez sera, głównie na bazie jogurtu greckiego. Są lżejsze i pulchniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo smakowity pomysł, wypróbujemy taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę wypróbować koniecznie to ciasto :) wszyscy mówią, że smakuje jak sernik :) a kropeczki z jagód UROCZE :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny sernik, lubię go i często robię

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki steropian to ja mogę jeść codziennie :D Jagody dodały bajecznego koloru, a wiórki na pewno przyjemnie chrupią w zębach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam tą nazwę :) Zaczepne i budzi ciekawość :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie się prezentuje z tymi jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Asia super ciasto Ci wyszło:)

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (36) Bee.pl (1) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (17) Brześć (9) Bułeczki na słodko (28) Bułeczki na słono (19) Ciasta (171) Ciasta bez pieczenia (3) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (59) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (109) cukr (1) Cukry Nyskie (13) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (79) Dania obiadowe (240) Desery (24) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Duda (3) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (28) Intergalaktyczne gotowanie (1) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (52) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (1) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (2) Przekąski (2) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyprawy (1) Przystawki (23) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (13) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (44) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (40) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) Surówki (12) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl -recenzje (7) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (2) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (17) ZIARENKOWO (21) Zupy (28) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger