maja 08, 2016

Styropian - czyli sernik bez sera.






Witajcie kochani :) troszkę mnie nie było ale wracam do Was z pysznym ciastem które zapewne dobrze znacie :) Styropian jak go nazywamy to taki sernik bez sera na jogurtach, jest lekki i mniej kaloryczny niż tradycyjny sernik z dodatkiem jagód lub dowolnych owoców smakuje wyśmienicie.
Zapraszam do wypróbowania :) 


Składniki na ciasto kruche :

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny Kasi
1 cukier waniliowy
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru

Składniki na masę jogurtową :

900 g jogurtu naturalnego
2 cukry waniliowe
1 szklanka cukru pudru
210 g wiórek kokosowych
5 białek
2 budynie waniliowe Winiary
3/4 szklanki jagód ( mogą być mrożone)   

Blaszka o wymiarach 24/30 cm 

Wykonanie ciasta kruchego :

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy,żółtka i startą na tarce margarynę.
Wymieszać wszystko mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nie równe części, jedna ma być większa. Przełożyć do woreczków i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , na spód zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach. 

Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem pudrem . Jogurt wymieszać mikserem z cukrem waniliowym, budyniami i wiórkami kokosowymi, następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać, na końcu dodać jagody i również delikatnie wymieszać. Jeśli dodajecie jagody mrożone to ich nie rozmrażajcie tylko dodajcie do masy jogurtowej zamrożone. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 45/50 minut. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)



 

32 komentarze:

  1. zapisuję przepis koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już dawno nie piekłam. A z jagodami na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu uwielbiam ten rodzaj ciasta, pysznie go zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asieńko pyszny ten serniczek, też taki robię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne ciacho nie tylko do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię to ciasto. Smakuje jak sernik. Kiedyś nabrałam męża :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię taki serniczek. No własnie ;) zauważyłam , ze się troszkę obijałaś ;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu mieliśmy pogrzeb i nie miałam głowy do wpisów :(

      Usuń
  8. Świetne ciacho, Asiu ! Ja często robię takie serniki bez sera, głównie na bazie jogurtu greckiego. Są lżejsze i pulchniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo smakowity pomysł, wypróbujemy taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę wypróbować koniecznie to ciasto :) wszyscy mówią, że smakuje jak sernik :) a kropeczki z jagód UROCZE :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny sernik, lubię go i często robię

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki steropian to ja mogę jeść codziennie :D Jagody dodały bajecznego koloru, a wiórki na pewno przyjemnie chrupią w zębach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam tą nazwę :) Zaczepne i budzi ciekawość :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie się prezentuje z tymi jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Asia super ciasto Ci wyszło:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger