poniedziałek, 9 marca 2015

Torcik na zimno z kaszy manny i musu truskawkowego

Zapraszam na pyszny torcik na zimno z kaszy manny i musu truskawkowego .
Ciasto szybko znika z talerza , można go przygotować z dowolnymi owocami :)







Składniki

1 l mleka
1/2 szkl kaszy manny błyskawicznej
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka masła
1 żelatyna 50 g

Mus truskawkowy 0,5 l wymieszanego z 3 łyżkami cukru
1 truskawkowa galaretka Winiary
3 łyżeczki żelatyny Gellwe

3 galaretki porzeczkowe Winiary
1 l przegotowanej wody

około 30 biszkoptów



 Sposób przygotowania
  • 1.
    Mleko zagotować c cukrem i cukrem waniliowym z tym że odlać 1/2 szklanki do rozrobienia kaszy. dodać masło i zagotować . Kasza ma być rzadka . Do jeszcze ciepłej kaszy dodać żelatynę i chwilę mieszać żeby się rozpuściła.. Odstawić do przestygnięcia.
    2.
     - krok 2 Tortownicę wyłożyć folią aluminiową . Na spód i boki poukładać biszkopty.
    3.
     - krok 3 Przelać kaszę i odstawić do stężenia.
    4.
    Mus truskawkowy rozpuścić z cukrem ( ja miałam swój mrożony) dodać galaretkę i żelatynę, wymieszać . Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejący mus wylać na kaszę .









    5.
    Galaretki porzeczkowe rozpuścić w 1 l przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
    6.
    Tężejącą galaretkę wylać na mus truskawkowy . Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki. 
    Udekorować według własnego pomysłu .




Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Ale musi być pyszny ten torcik;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) jeśli ktoś lubi kaszę mannę to torcik na pewno będzie smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto. Bardzo lubię masę z kaszy manny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj,widzę tu coś dla mojego męża, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. takie torciki na zimno są pyszne, Twój wyszedł wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie drogie, a efektowne i każdy lubi :) pycha

    OdpowiedzUsuń