Witajcie:) Nie ma świąt bez pysznego pieczonego schabu, nadziewanego owocami lub pieczarkami. Dzisiaj mam dla Was propozycję ze śliwkami suszonymi Helio.
Schab jest przepyszny i delikatny w smaku, idealny na ciepło i zimno. Kanapki smakują z nim wyśmienicie. Nie jest skomplikowany w wykonaniu.
Schab jest przepyszny i delikatny w smaku, idealny na ciepło i zimno. Kanapki smakują z nim wyśmienicie. Nie jest skomplikowany w wykonaniu.
Będzie idealny na świąteczny stół.
Zapraszam do wypróbowani.
Zapraszam do wypróbowani.
około 1 kg schabu bez kości
300 g śliwek suszonych Helio
sól, pieprz, szczypta chili do smaku
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka soli lub domowej wegety
3 cebule
3 duże marchewki
3 jabłka
1 szklanka dobrego oleju
1/2 szklanki wody
100 ml słodkiej śmietanki do sosu warzywnego
Wykonanie:
Schab myjemy i osuszamy, do mleka dodajemy 1 startą cebulę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mleka ma być tyle żeby pokryło cały schab. Schab zalewamy mieszanką mleczno cebulową, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 godziny.
Następnie wyciągamy schab z mleka osuszamy papierowym ręczniczkiem. Przez szerokość schabu robimy głębokie otwory tak żeby nadziać je śliwkami.
Wszystkie przyprawy mieszamy razem i dobrze nacieramy nimi schab.
Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem z wodą i obkładamy pokrojonymi warzywami i jabłkami. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni i pieczemy pod przykryciem około 45/50 minut. Następnie ściągamy folię i zapiekamy z wierzchu około 20 minut. Czy schab jest idealnie miękki można sprawdzić widelcem.
Upieczony schab wyciągamy i podajemy na ciepło do obiadu lub pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Warzywa które piekły się ze schabem wyciągamy, blendujemy na na gładki krem, dodajemy śmietankę i mamy pyszny sosik.
Życzę smacznego :)
Mniam, cudnie to wygląda ☺
OdpowiedzUsuńPycha :-)
OdpowiedzUsuńSchab w luksusowym wydaniu <3
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje. Ze śliwką jest najlepszy :D
Pozdrawiam ciepło :)
Pyszne wygląda!
OdpowiedzUsuńTrudno wyobrazić sobie lepszy pomysł na uroczysty obiad. To moje popisowe, a zarazem "bezpieczne" danie. Mam pewność, że większość zaproszonych osób skosztuje z przyjemnością pieczonego schabu. Nie dodaję jednak śliwek, bo sama ich nie lubię. Zamiast tego przygotowuję ziołową marynatę, która jest bardzo intensywna. Dzięki niej pieczeń pięknie pachnie, aż nie mogę doczekać się, kiedy będzie gotowa :) Powiem szczerze, że nigdy nie wpadłam na pomysł, ale przygotować krem-sos z pieczonych warzyw. Następnym razem z pewnością wypróbuję ten trik!
OdpowiedzUsuń