Dzień dobry kochani :)
Co powiecie na pyszne ciasto kakaowo-aroniowe z kremem śmietanowym. Idealne do kawy czy herbaty. Proste i szybkie w wykonaniu. Chciałam Wam również polecić firmę Helio.
Posiadają oni szeroki asortyment i najlepszą jakość produktów idealnych na święta.
Zapraszam :)
Składniki na ciasto kakaowe:
5 jajek
2 łyżki gorzkiego kakao
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g aronii kandyzowanej Helio
Składniki na krem śmietanowy:
400 g kwaśnej śmietany
300 ml słodkiej śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 torebeczek śmietany fix
1,5 słoiczka o pojemności 230 g dżemu z aronii
Blaszka o wymiarach: 30/30 cm
Zamiast aronii i dżemu aroniowego można użyć czarnej porzeczki i dżemu z czarnej porzeczki.
Wykonanie:
Aronię zalewamy przegotowaną wodą i odstawiam na noc aby zmiękła.
Do garnka wlewamy wodę i olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Na małym ogniu gotujemy około 5 minut do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku.
Do zimnej masy kakaowej przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, mieszamy mikserem, następnie dodajemy pianę z białek, aronię i delikatnie mieszamy szpatułką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ciasto odstawiam do przestygnięcia.
Górną część ciasta ścinamy tak na około 0,5 cm i kruszymy. Resztę ciasta dzielimy na 3 równe blaty.
Śmietanę o temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix na gładki krem.
Spodni blat ciasta smarujemy połową dżemu ( można blaty ciasta nasączyć herbatą) następnie wykładamy część kremu śmietanowego, kolejny blat ciasta, dżem i krem i tak do wykończenia składników. Górną warstwę smarujemy kremem i posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem, lekko dociskamy. Odstawiamy do stężenia na godzinkę.
Życzę smacznego:)
Moja mama robi taki porzeczkowiec ;)
OdpowiedzUsuńAronia smak dzieciństwa, ale i nie tylko. Mam w ogrodzie i ogromną pieczołowitością dbam o swoje drzewko aroniowe. Owoce aronii mają niezwykłą moc zdrowotną jeśli mamy tylko sposobność warto po nią sięgać i komponować z nią desery. A Twoje ciasto prezentuje się obłędnie i doskonale pasuje do filiżanki aromatycznej kawy z ekspresu.
OdpowiedzUsuń