https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

listopada 25, 2020

Aroniowiec z kremem śmietanowym

Dzień dobry kochani :) 

Co powiecie na pyszne ciasto kakaowo-aroniowe z kremem śmietanowym. Idealne do kawy czy herbaty. Proste i szybkie w wykonaniu. Chciałam Wam również polecić firmę Helio.

 Posiadają oni szeroki asortyment i najlepszą jakość produktów idealnych na święta. 

Zapraszam :)


Składniki na ciasto kakaowe:

5 jajek

2 łyżki gorzkiego kakao

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki wody

1 cukier waniliowy

2 szklanki mąki

1 płaska łyżeczka sody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

100 g aronii kandyzowanej Helio

 

Składniki na krem śmietanowy: 

400 g kwaśnej śmietany

300 ml słodkiej śmietany 30 %

2 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy

5 torebeczek śmietany fix

1,5 słoiczka o pojemności 230 g dżemu z aronii 

Blaszka o wymiarach: 30/30 cm 

Zamiast aronii i dżemu aroniowego można użyć czarnej porzeczki i dżemu z czarnej porzeczki.


Wykonanie:

Aronię zalewamy przegotowaną wodą i odstawiam na noc aby zmiękła.

Do garnka wlewamy wodę i olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Na małym ogniu gotujemy około 5 minut do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku.

Do zimnej masy kakaowej przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, mieszamy mikserem, następnie dodajemy pianę z białek, aronię i delikatnie mieszamy szpatułką.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ciasto odstawiam do przestygnięcia.

Górną część ciasta ścinamy tak na około 0,5 cm i kruszymy. Resztę ciasta dzielimy na 3 równe blaty. 

Śmietanę o temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix na gładki krem.

Spodni blat ciasta smarujemy połową dżemu ( można blaty ciasta nasączyć herbatą) następnie wykładamy część kremu śmietanowego, kolejny blat ciasta, dżem i krem i tak do wykończenia składników. Górną warstwę smarujemy kremem i posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem, lekko dociskamy. Odstawiamy do stężenia na godzinkę.

Życzę smacznego:)


2 komentarze:

  1. Moja mama robi taki porzeczkowiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aronia smak dzieciństwa, ale i nie tylko. Mam w ogrodzie i ogromną pieczołowitością dbam o swoje drzewko aroniowe. Owoce aronii mają niezwykłą moc zdrowotną jeśli mamy tylko sposobność warto po nią sięgać i komponować z nią desery. A Twoje ciasto prezentuje się obłędnie i doskonale pasuje do filiżanki aromatycznej kawy z ekspresu.

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger