Dzień dobry :)
Mam dzisiaj dla Was pyszne, orientalne danie jednogarnkowe.
Piersi z warzywami zapiekane w sosie. Można podać je z ryżem, nudlami, lub makaronem ryżowym. Proste i szybkie w wykonaniu.
Możecie przygotować je również w głebokiej patelni na gazie.
Moja propozycja jest dla zapracowanych.
Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki:
1/2 dużej kapusty pekińskiej
1 pęczek szczypiorku
1 słoiczek pędów bambsa
3 marchewki
2 małe cebule
4 piersi z kurczaka
pulpa z 4 pomidorów lub 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
kawałek startego imbiru
2 starte ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
pieprz, chili, sól do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Pieri myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości 1cm.
Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę kroimy w grubsze słupki, kapustę na kawałki. Do naczynia żaroodpornego przekładamy: mięso, kapustę, odsączone z wody pędy bambusa i cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy przyprawy, łyżkę oleju, sos sojowy, starty imbir i czosnek, mieszamy i odstawiamy na około 5 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Pół szklanki przecieru rozprowadzamy w około 600 ml wody, przyprawiamy do smaku i zalewamy, jeszcze raz wszystko mieszamy. Pieczemy około 50 minut aż mięso będzie miękkie.
Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy z ryżem, makaronem ryżowym lub nudlami.
Smacznego:)
Musi być dobre.Adam.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować,pozdrawiam:)
UsuńWspaniały pomysł na kurczaka :) Pyszności <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu
Usuń