Dzień dobry :)
Sajgonki to małe pyszne krokieciki zawijane w cieniutkie naleśniki z mąki ryżowej i wody ( inaczej papier ryżowy). Nadziewane najczęściej farszem mięsno warzywnym i smażone na oleju.
Sajgonki to popularne danie kuchni Chińskiej, podawane z sosami, np: sojowym, słodko kwaśnym chili lub dipami.
Ich zaletą jest to że możecie do nich dawać dowolny farsz, jak pisałam wcześniej mięsno warzywny, mięsno warzywny z makaronem ryżowym, z ryżem co lubicie i na co macie ochotę.
Aby sajgonki pysznie smakowały zależy dużo od jakości papieru ryżowego i jego zapachu.
Aby sajgonki pysznie smakowały zależy dużo od jakości papieru ryżowego i jego zapachu.
Można je również obtoczyć w cieście ryżowym i dopiero usmażyć, ja zrobiłam podstawową wersję.
Zapraszam :)
Składniki:
Papier ryżowy ( mój ma średnicę 20 cm )
400 g mięsa mielonego z szynki
1 słoik pędów bambusa
około 200 g makaronu ryżowego
1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej z grzybami ( mun, shiitake)
1 łyżka sosu sojowego
chili, pieprz i sól do smaku
mały pęczek szczypiorku
2 marchewki
olej do smażenia
Wykonanie:
W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso, dusimy na małym ogniu aż będzie miękkie.
Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie słupki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy marchewkę, mieszankę warzyw chińskich, pokrojone w słupki pędy bambusa i posiekany szczypiorek, mieszamy i chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku, solą pieprzem, chili i sosem sojowym. Do miski przekładamy, ugotowany i drobno pokrojony makaron ryżowy, zimne mięso i warzywa.Wszystko mieszamy.
Do dużego talerza wlewamy ciepłą wodę, namaczamy na chwilę papier ryżowy, wyciągamy na deskę, nakładamy po łyżce farszu i ciasno zwijamy jak nasze krokiety.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor.
Podajemy z sosami lub dipami.
Ilość farszu zależy od Waszego zapotrzebowania, proporcje możecie zmniejszyć.
Smacznego :)
Papier ryżowy ( mój ma średnicę 20 cm )
400 g mięsa mielonego z szynki
1 słoik pędów bambusa
około 200 g makaronu ryżowego
1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej z grzybami ( mun, shiitake)
1 łyżka sosu sojowego
chili, pieprz i sól do smaku
mały pęczek szczypiorku
2 marchewki
olej do smażenia
Wykonanie:
W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso, dusimy na małym ogniu aż będzie miękkie.
Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie słupki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy marchewkę, mieszankę warzyw chińskich, pokrojone w słupki pędy bambusa i posiekany szczypiorek, mieszamy i chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku, solą pieprzem, chili i sosem sojowym. Do miski przekładamy, ugotowany i drobno pokrojony makaron ryżowy, zimne mięso i warzywa.Wszystko mieszamy.
Do dużego talerza wlewamy ciepłą wodę, namaczamy na chwilę papier ryżowy, wyciągamy na deskę, nakładamy po łyżce farszu i ciasno zwijamy jak nasze krokiety.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor.
Podajemy z sosami lub dipami.
Ilość farszu zależy od Waszego zapotrzebowania, proporcje możecie zmniejszyć.
Smacznego :)
Zjadłabym je z przyjemnością!
OdpowiedzUsuń