https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

stycznia 14, 2020

Sajgonki z mięsem, makaronem ryżowym i warzywami


Dzień dobry :)
 Sajgonki to małe pyszne krokieciki zawijane w cieniutkie naleśniki z mąki ryżowej i wody ( inaczej papier ryżowy). Nadziewane najczęściej farszem mięsno warzywnym i smażone na oleju.
Sajgonki to popularne danie kuchni Chińskiej, podawane z sosami, np: sojowym, słodko kwaśnym chili lub dipami.
Ich zaletą jest to że możecie do nich dawać dowolny farsz, jak pisałam wcześniej mięsno warzywny, mięsno warzywny z makaronem ryżowym, z ryżem co lubicie i na co macie ochotę.
Aby sajgonki pysznie smakowały zależy dużo od jakości papieru ryżowego i jego zapachu.
Można je również obtoczyć w cieście ryżowym i dopiero usmażyć, ja zrobiłam podstawową wersję.
Zapraszam :)


Składniki:

Papier ryżowy ( mój ma średnicę 20 cm )
400 g mięsa mielonego z szynki
1 słoik pędów bambusa
około 200 g makaronu ryżowego
1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej z grzybami ( mun, shiitake)
1 łyżka sosu sojowego
chili, pieprz i sól do smaku
mały pęczek szczypiorku
2 marchewki
olej do smażenia

 Wykonanie:

W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso, dusimy na małym ogniu aż będzie miękkie.
Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie słupki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy marchewkę, mieszankę warzyw chińskich, pokrojone w słupki pędy bambusa i posiekany szczypiorek, mieszamy i chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku, solą pieprzem, chili i sosem sojowym. Do miski przekładamy, ugotowany i drobno pokrojony makaron ryżowy, zimne mięso i warzywa.Wszystko mieszamy.
Do dużego talerza wlewamy ciepłą wodę, namaczamy na chwilę papier ryżowy, wyciągamy na deskę, nakładamy po łyżce farszu i ciasno zwijamy jak nasze krokiety.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor.
Podajemy z sosami lub dipami.
Ilość farszu zależy od Waszego zapotrzebowania, proporcje możecie zmniejszyć.
Smacznego :)

 

1 komentarz:

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger