Dzień dobry :)
Święta i po świętach, przejedzeni i znudzeni już sałatkami, rybą i innymi potrawami. Mam dla Was dzisiaj pyszną meksykańską zupę, zapewniam Was że z chęcią zjecie ją w taką zimową pogodę. Miseczka gorącej, z nutką ostrości zupy rozgrzeje każdego zmarzlucha. Polecam bo jest pyszna :)
Składniki:
500 g mielonego mięsa
1mała papryka czerwona
2 łodygi selera naciowego
1 duża marchewka
kawałek pora
1 łyżka suszonego lubczyku
sól, pieprz, szczypta chili do smaku
1 łyżka masła
około 5, 6 ziemniaków
1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego
1 listek laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle
1 puszeczka porcji na raz czerwonej fasoli Bonduelle
Wykonanie:
Do garnka wkładamy masło, dodajemy mielone mięso i lekko podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę, seler, por pokrojone w pół plasterki. Zalewamy wodą tak około 2,5 l. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie, suszony lubczyk, sól, pieprzu i szczyptę chili. Gotujemy aż ziemniaki będą all dente. Następnie dodajemy mieszankę warzywną mexico, czerwoną fasolę,pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i przecier pomidorowy, podlewamy ewentualnie wodą, zależy jaką zupę lubicie gęstą czy rzadszą, tyle dodajecie płynu, gotujemy aż papryka delikatnie zmięknie.
Gdy zupa będzie gotowa przyprawiamy ewentualnie do smaku solą,pieprzem lub chili, można dodać też około 1/2 szklanki słodkiej śmietanki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz