piątek, 8 kwietnia 2016

Plecione obwarzanki i ślimaczki drożdżowe z marcepanem.






Witajcie :) Uwielbiam ciasto drożdżowe bo można z niego tworzyć różne cudeńka na słodko jak i na słono.
Mamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami, tym razem mamy wieńce, plecionki , chałki. Ja upiekłam obwarzanki z pysznym marcepanem pistacjowym który dostałam od Sempre. Wyszły pyszne i wszystkim smakowały.Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam w książce Siostry Anastazji.
Zapraszam :) 






Składniki :

500 g mąki pszennej
5 dag drożdży
100 g masła
3 jajka
3/4  szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy

400 g marcepanu Sempre  
2 łyżki cukru
3 łyżki jogurtu brzoskwiniowego  


Wykonanie :

Marcepan miksujemy w blenderze razem z cukrem i jogurtem, następnie przekładamy do miseczki i wyrabiamy, najlepiej ręką na gładką masę.

Z połowy mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki, drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy,roztrzepane jajka, i wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto, następnie wlać roztopione masło i dalej wyrabiać.Dobrze wyrobione ciasto odchodzi od ręki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy.Następnie dzielimy na kilka pasków o szerokości około 4 cm. Każdy pasek smarujemy marcepanem i zwijamy w rulon po długości. Rulon przecinamy wzdłuż przez środek i przeplatamy ze sobą dwa rozcięte paski, zlepiamy dwa końce tworząc obwarzanek.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 170/180 stopni na złoty kolor około 15/20 minut. Z ciasta drożdżowego można także zrobić ślimaczki upieczone razem w tortownicy. Ciasto wałkujemy, smarujemy marcepanem i zwijamy w roladę, kroimy na kilku centymetrowe kawałki odwracamy tak aby zwinięte słoje były widoczne z góry, układamy ściśle w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 28/30 minut na złoty kolor.




  


Wypiekałam z :


Dorot -  Moje Małe Czarowanie 
Angeliką - Życie Zaczyna Się Od Kuchni 
Bożenką - Moje domowe kucharzenie  
Joasią  Różowa kuchnia  
Esmeraldą ze smakiem  






34 komentarze:

  1. Z marcepanem musiały smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda :) ja uwielbiam marcepan w ciastach i deserach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marcepan ! Uwielbiam :} Chętnie bym przygarnęła takiego obwarzanka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne obwarzanki Asiu. Masz fajne pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają te wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Asia, zjadłabym wszystkie naraz tak smakowicie wyglądają;-) Dziękuję za wspólne wyplatanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają Asiu, zjadłabym :-) Dzieki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie pyszności u ciebie :) Dziękuje za wspólne wypiekanie .

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne na śniadanie. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Z marcepanem, bogaty i smaczny kołacz. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  11. Codziennie jadam obwarzanki w słonej wersji,gdyż jest to nasz krakowski regionalny wypiek.Teraz sobie zrobię sama w wersji słodkiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym takiego obwarzanka..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak z marcepanem to muszą być przepyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś dla nas, wielbicieli ciasta drożdżowego:)
    Pięknie wyrośnięte i upieczone. Przepis do wykorzystania.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowite :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń