kwietnia 08, 2016

Plecione obwarzanki i ślimaczki drożdżowe z marcepanem.






Witajcie :) Uwielbiam ciasto drożdżowe bo można z niego tworzyć różne cudeńka na słodko jak i na słono.
Mamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami, tym razem mamy wieńce, plecionki , chałki. Ja upiekłam obwarzanki z pysznym marcepanem pistacjowym który dostałam od Sempre. Wyszły pyszne i wszystkim smakowały.Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam w książce Siostry Anastazji.
Zapraszam :) 






Składniki :

500 g mąki pszennej
5 dag drożdży
100 g masła
3 jajka
3/4  szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy

400 g marcepanu Sempre  
2 łyżki cukru
3 łyżki jogurtu brzoskwiniowego  


Wykonanie :

Marcepan miksujemy w blenderze razem z cukrem i jogurtem, następnie przekładamy do miseczki i wyrabiamy, najlepiej ręką na gładką masę.

Z połowy mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki, drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy,roztrzepane jajka, i wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto, następnie wlać roztopione masło i dalej wyrabiać.Dobrze wyrobione ciasto odchodzi od ręki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy.Następnie dzielimy na kilka pasków o szerokości około 4 cm. Każdy pasek smarujemy marcepanem i zwijamy w rulon po długości. Rulon przecinamy wzdłuż przez środek i przeplatamy ze sobą dwa rozcięte paski, zlepiamy dwa końce tworząc obwarzanek.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 170/180 stopni na złoty kolor około 15/20 minut. Z ciasta drożdżowego można także zrobić ślimaczki upieczone razem w tortownicy. Ciasto wałkujemy, smarujemy marcepanem i zwijamy w roladę, kroimy na kilku centymetrowe kawałki odwracamy tak aby zwinięte słoje były widoczne z góry, układamy ściśle w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 28/30 minut na złoty kolor.




  


Wypiekałam z :


Dorot -  Moje Małe Czarowanie 
Angeliką - Życie Zaczyna Się Od Kuchni 
Bożenką - Moje domowe kucharzenie  
Joasią  Różowa kuchnia  
Esmeraldą ze smakiem  






34 komentarze:

  1. Z marcepanem musiały smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda :) ja uwielbiam marcepan w ciastach i deserach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marcepan ! Uwielbiam :} Chętnie bym przygarnęła takiego obwarzanka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne obwarzanki Asiu. Masz fajne pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają te wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Asia, zjadłabym wszystkie naraz tak smakowicie wyglądają;-) Dziękuję za wspólne wyplatanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają Asiu, zjadłabym :-) Dzieki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie pyszności u ciebie :) Dziękuje za wspólne wypiekanie .

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne na śniadanie. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Z marcepanem, bogaty i smaczny kołacz. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  11. Codziennie jadam obwarzanki w słonej wersji,gdyż jest to nasz krakowski regionalny wypiek.Teraz sobie zrobię sama w wersji słodkiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym takiego obwarzanka..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak z marcepanem to muszą być przepyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś dla nas, wielbicieli ciasta drożdżowego:)
    Pięknie wyrośnięte i upieczone. Przepis do wykorzystania.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowite :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (36) Bee.pl (1) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (17) Brześć (9) Bułeczki na słodko (28) Bułeczki na słono (19) Ciasta (171) Ciasta bez pieczenia (3) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (59) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (109) cukr (1) Cukry Nyskie (13) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (79) Dania obiadowe (240) Desery (24) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Duda (3) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (28) Intergalaktyczne gotowanie (1) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (52) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (1) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (2) Przekąski (2) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyprawy (1) Przystawki (23) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (13) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (44) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (40) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) Surówki (12) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl -recenzje (7) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (2) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (17) ZIARENKOWO (21) Zupy (28) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger