Witajcie :) Uwielbiam ciasto drożdżowe bo można z niego tworzyć różne cudeńka na słodko jak i na słono.
Mamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami, tym razem mamy wieńce, plecionki , chałki. Ja upiekłam obwarzanki z pysznym marcepanem pistacjowym który dostałam od Sempre. Wyszły pyszne i wszystkim smakowały.Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam w książce Siostry Anastazji.
Zapraszam :)
Składniki :
500 g mąki pszennej
5 dag drożdży
100 g masła
3 jajka
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
400 g marcepanu Sempre
2 łyżki cukru
3 łyżki jogurtu brzoskwiniowego
Wykonanie :
Marcepan miksujemy w blenderze razem z cukrem i jogurtem, następnie przekładamy do miseczki i wyrabiamy, najlepiej ręką na gładką masę.
Z połowy mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki, drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy,roztrzepane jajka, i wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto, następnie wlać roztopione masło i dalej wyrabiać.Dobrze wyrobione ciasto odchodzi od ręki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy.Następnie dzielimy na kilka pasków o szerokości około 4 cm. Każdy pasek smarujemy marcepanem i zwijamy w rulon po długości. Rulon przecinamy wzdłuż przez środek i przeplatamy ze sobą dwa rozcięte paski, zlepiamy dwa końce tworząc obwarzanek.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 170/180 stopni na złoty kolor około 15/20 minut. Z ciasta drożdżowego można także zrobić ślimaczki upieczone razem w tortownicy. Ciasto wałkujemy, smarujemy marcepanem i zwijamy w roladę, kroimy na kilku centymetrowe kawałki odwracamy tak aby zwinięte słoje były widoczne z góry, układamy ściśle w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 28/30 minut na złoty kolor.
Wypiekałam z :
Dorotką - Moje Małe Czarowanie
Angeliką - Życie Zaczyna Się Od Kuchni
Bożenką - Moje domowe kucharzenie
Joasią Różowa kuchnia
Esmeraldą ze smakiem
Wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ marcepanem musiały smakować nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) ja uwielbiam marcepan w ciastach i deserach :)
OdpowiedzUsuńMarcepan ! Uwielbiam :} Chętnie bym przygarnęła takiego obwarzanka :D
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :)
UsuńPyszne obwarzanki Asiu. Masz fajne pomysły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aguś :)
UsuńPysznie wyglądają te wypieki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu :)
UsuńPorywam jednego obwarzanka:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
Usuńcudne zawijaski, Asiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :)
UsuńAsia, zjadłabym wszystkie naraz tak smakowicie wyglądają;-) Dziękuję za wspólne wyplatanie ;-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają Asiu, zjadłabym :-) Dzieki za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności u ciebie :) Dziękuje za wspólne wypiekanie .
OdpowiedzUsuńAsiu również dziękuję :)
UsuńRewelacyjnie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFantastyczne na śniadanie. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję :)
UsuńZ marcepanem, bogaty i smaczny kołacz. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńCodziennie jadam obwarzanki w słonej wersji,gdyż jest to nasz krakowski regionalny wypiek.Teraz sobie zrobię sama w wersji słodkiej ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńZjadłabym takiego obwarzanka..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńZapraszam Bożenko :)
UsuńJak z marcepanem to muszą być przepyszne 😊
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
UsuńCoś dla nas, wielbicieli ciasta drożdżowego:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięte i upieczone. Przepis do wykorzystania.
Pozdrawiamy:)
Smakowite :)
OdpowiedzUsuńhttp://monikawkuchnifika.blogspot.com/