Witajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszne włoskie kluseczki Gnocchi. Można je podawać z dowolnym sosem lub po prostu polane masłem z cebulką. Do przygotowania kluseczek użyłam mąki Młynów Stoisław.
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki:
500 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
około 1,5 szklanki mąki pszennej koszalińskiej Młynów Stoisław
1 jajko
2 łyżeczki soli lub do smaku
3 łyżki masła
1 cebula
Wykonanie:
Z ugotowanych jeszcze ciepłych ziemniaków ściągamy skórkę i przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy jajko, sól do smaku i mąkę, zagniatamy ciasto.Powinno być elastyczne, jeśli będzie Wam się kleiło dodajcie odrobinę mąki. Z ciasta formować rulonik grubości kciuka i odcinać centymetrowe kawałki formować owalną kluseczkę i widelcem odcisnąć rowki. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wrzucać kluseczki, od wypłynięcia gotować około 3 minut. Wyjmować łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą. Gotowe kluseczki polać podsmażoną cebulką z masłem lub podawać z dowolnym sosem.
Smacznego :)
Wspaniałe kluseczki, i nie wyobrażam sobie, że mogłabym się im oprzeć ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńJoasiu narobiłaś mi strasznego apetytu kluseczkami :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam Małgosiu:)
UsuńMniam Asiu pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam te kluseczki. Cudnie wyszły :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu:)
UsuńMiałaś obiad na medal :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Twoje wyglądają tak lekko i delikatnie jak lubię :)
OdpowiedzUsuńTo mus być pyszne :) Zwykłe gnocchi i do tego masełko - proste dania jednak są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńKluseczki Ci wyszły bajeczne :) Jak we włoskiej restauracji :)
OdpowiedzUsuń