wtorek, 20 września 2016

Gnocchi z masłem i cebulką.


Witajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszne włoskie kluseczki Gnocchi. Można je podawać z dowolnym sosem lub po prostu polane masłem z cebulką. Do przygotowania kluseczek użyłam mąki Młynów Stoisław.
Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki:

500 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
około 1,5 szklanki mąki pszennej koszalińskiej Młynów Stoisław 
1 jajko
2 łyżeczki soli lub do smaku

3 łyżki masła
1 cebula

Wykonanie:

Z ugotowanych jeszcze ciepłych ziemniaków ściągamy skórkę  i przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy jajko, sól do smaku i mąkę, zagniatamy ciasto.Powinno być elastyczne, jeśli będzie Wam się kleiło dodajcie odrobinę mąki. Z ciasta formować rulonik grubości kciuka i odcinać centymetrowe kawałki formować owalną kluseczkę i widelcem odcisnąć rowki. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wrzucać kluseczki, od wypłynięcia gotować  około 3 minut. Wyjmować łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą. Gotowe kluseczki polać podsmażoną cebulką z masłem lub podawać z dowolnym sosem.
Smacznego :)

 









 

15 komentarzy:

  1. Wspaniałe kluseczki, i nie wyobrażam sobie, że mogłabym się im oprzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Joasiu narobiłaś mi strasznego apetytu kluseczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Twoje wyglądają tak lekko i delikatnie jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To mus być pyszne :) Zwykłe gnocchi i do tego masełko - proste dania jednak są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kluseczki Ci wyszły bajeczne :) Jak we włoskiej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń